◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro07.05.2024

Jurnalismul critic, pericol mortal în Pakistan

Jurnaliştii din Pakistan continuă să se confrunte cu hărţuirea și arestarea pentru relatările pe subiecte politice sensibile. În anul 2023, mai mulți jurnaliști pakistanezi au fost arestați, inclusiv Shahid Aslam, un reporter pentru știrile BOL, pentru că a folosit date fiscale scurse în reportajele sale. Aslam este cunoscut pentru că este un critic vocal al armatei pakistaneze. Autoritățile l-au arestat pe Aslam pe 13 ianuarie și l-au acuzat că a fost implicat într-un articol FactFocus care a dezvăluit bunurile fostului general de armată pakistanez Qamar Javed Bajwa și ale familiei sale și a detaliat modul în care au adunat avere în ultimii ani. Steven Butler, jurnalist și consultant senior de programe al Comitetului pentru Protecția Jurnaliştilor, a postat pe Twitter: „Organismele internaționale de pază au clasat Pakistanul drept una dintre cele mai periculoase țări din lume pentru jurnaliști. În ultimii ani, câțiva jurnaliști de seamă și lucrători media au fost vizați și uciși, un număr semnificativ din aceste cazuri rămânând nerezolvate”.

Arshad Sharif, un renumit jurnalist de investigație pakistanez, cunoscut pentru reportajele sale neînfricate despre probleme sensibile și criticile aduse armatei pakistaneze, a fost împușcat mortal în Nairobi, Kenya, pe 23 octombrie 2022. Uciderea sa este un memento tragic al pericolelor cu care jurnaliştii din Pakistan se confruntă, potrivit globalvoices.org.

La începutul lui 2023, jurnalistul Syed Fawad Ali Shah a fost urmărit și închis în Pakistan, după ce a fost dat dispărut în Malaezia. Shah era cunoscut pentru o serie de investigații privind cazurile de dispariții forțate puse pe seama agențiilor militare și de informații din Pakistan. Ulterior a fugit din țară.

La începutul anului 2022, un reporter senior în domeniul criminalității, Hasnain Shah, a fost împușcat și ucis fără milă în plină zi, lângă Lahore Press Club. Syed Iqrar Ul Hassan, un jurnalist renumit, cunoscut pentru programul său TV Sar-e-Aam, care demasca corupția și nedreptatea din Pakistan, a fost bătut cu brutalitate pentru că a descoperit corupție în Biroul de Informații din Pakistan.

Jurnaliştii care lucrează în zonele de conflict, cum ar fi Balochistan şi Khyber Pakhtunkhwa, sunt deosebit de vulnerabili la ameninţările din partea grupurilor militante, a bandelor criminale şi a actorilor statali neidentificaţi. Potrivit datelor Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ), cel puțin 61 de jurnaliști au fost vizați și uciși în mod deliberat în Pakistan din 1992.

Indicele global al libertății presei, al organizației Reporteri fără frontiere, plasează Pakistanul pe locul 157 din 180 de țări. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *