◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro21.05.2024

Organizațiile media cer investigarea atacurilor asupra jurnaliștilor greci Giorgos Papachristos și Kostas Vaxevanis

Institutul Internațional de Presă (IPI) se alătură jurnaliştilor și organizaţiilor pentru libertatea presei în condamnarea recentelor atacuri împotriva jurnaliștilor greci Giorgos Papachristos și Kostas Vaxevanis și solicită autorităților să investigheze rapid atacurile și să se asigure că cei responsabili sunt trași la răspundere.

Giorgos Papachristos, editorialist și consilier la cotidianul de centru Ta Nea, a fost atacat la un meci de fotbal la Atena. Potrivit dosarului depus de jurnalistul, omul de afaceri și armatorul Yiannis Karagiorgis, susținut de doi bodyguarzi, l-a lovit cu pumnul în față și în cap, într-un atac neprovocat. Karagiorgis ar fi, de asemenea, amenințat că îl va ucide pe Papachristos și le-a ordonat asociaților săi „să-l omoare pe loc”. Papachristos a fost dus la spitalul Sismanoglio, pentru examinări medicale, și a fost tratat. Motivul din spatele atacului nu este încă stabilit, însă Papachristos a scris rapoarte critice cu privire la afacerile lui Karagiorgis.

Kostas Vaxevanis, un jurnalist veteran de investigație și editor al săptămânalului Documento, a fost atacat – și familia sa – în timp ce lua masa într-un local. Atacul s-a produs după ce un individ a intrat în restaurant, s-a apropiat de jurnalist și a început să-l înjure agresiv: „Ești un nenorocit că ai îndrăznit să scrii despre mine că am bani în Elveția!”. Bărbatul a continuat să-l insulte și să-l amenințe pe Vaxevanis, plângându-se de un nume trecut „pe lista Lagarde”. Pe măsură ce situația a escaladat, soacra lui Vaxevanis a fost agresată fizic și a necesitat tratament. După cum a relatat Mapping Media Freedom, jurnaliștii Documento au efectuat cercetări pentru a identifica bărbatul și a verifica numele acestuia pe lista Lagarde, publicată de Vaxevanis în 2012, care conține aproximativ 2.000 de potențiali evazioniști cu conturi nedeclarate la sucursala din Geneva a băncii elvețiene HSBC. Potrivit Documento, atacatorul era o rudă a lui Michalis Stasinopoulos, unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Grecia, al cărui nume a fost inclus pe listă.

Cotidianele Uniunii Jurnaliştilor din Atena a publicat declaraţii prin care condamnă ambele atacuri. „În timp ce organizațiile noastre salută declarația rapidă de condamnare a atacului asupra lui Papachristos de către purtătorul de cuvânt al Guvernului elen, observăm că nu a fost făcut niciun denunț similar cu privire la atacul împotriva lui Vaxevanis și a familiei sale”, arată documentul IPI, potrivit ipi.media.

Organizațiile de presă solicit autorităților elene să investigheze rapid plângerile depuse de cei doi jurnaliști și să introducă acuzații penale împotriva celor responsabili. Aceste două cazuri de violență subliniază din nou situația îngrijorătoare pentru siguranța jurnaliștilor din Grecia și pentru libertatea presei. „În ambele cazuri, identitatea presupușilor autori este cunoscută de poliție, iar incidentele s-au petrecut în fața mai multor martori. Prin urmare, arestările ar trebui să urmeze rapid. Celor din spatele acestor atacuri nu trebuie să li se permită să acționeze cu impunitate. Organizațiile noastre au raportat aceste cazuri Platformei pentru Siguranța Jurnaliștilor a Consiliului Europei și vor continua să monitorizeze situația îndeaproape”, arată documentul semnat de Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor,

Centrul European pentru Libertatea Presei și Presei (ECPMF) și  OBC Transeuropa. (redacția UZPR)

Foto: Engin Akyurt/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *