◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.04.2024

Valurile de caniculă, legate de creșterea violenței domestice

Iulie este, în medie, cea mai caldă lună în Spania, iar anul acesta a coincis cu o creștere semnificativă a violenței domestice, cel puțin opt femei fiind ucise de partenerii sau foștii parteneri. Ca răspuns, Guvernul a convocat un cabinet de criză pentru a analiza situația și a cerut ca o „alerta specială” să fie activată în lunile de vară, când de obicei există un vârf al acestui tip de acte, potrivit 20 Minutos.

Singura cercetare științifică spaniolă care explorează legătura dintre valurile de căldură și riscul violenței de gen a fost publicată în 2018 de cercetătorii de la Institutul de Sănătate Publică „Carlos III” din Madrid. Julio Díaz, unul dintre autori, a explicat că studiul a fost comandat de Ministerul de Interne pentru a determina dacă există o relație între valurile de căldură și violența de gen. „Ceea ce arată studiul este că există o asociere statistică între un val de căldură și violența de gen, dar este important să spunem că o cauzalitate nu poate fi dedusă, că nu se poate concluziona că feminicidele se datorează căldurii. Există o asociere statistică și aceasta ar trebui să servească tocmai la activarea alertelor în perioadele vulnerabile”, a spus Díaz.

Potrivit echipei de experți, încrucișarea perioadelor de caniculă cu statisticile privind plângerile și violențele a relevat că „cu un val de căldură în aceeași zi, apelurile la linia de asistență au crescut, a doua zi numărul plângerilor la secția de poliție a crescut, iar trei zile mai târziu, numărul feminicidelor a crescut”.

Díaz, expert în studierea efectelor schimbărilor climatice asupra sănătății, a citat și un studiu din 2019 care a demonstrat că pentru fiecare grad suplimentar de temperatură, criminalitatea crește cu 5% în Los Angeles, California. Rezultate similare au fost găsite și în Mexic și Africa de Sud, sau chiar o publicație recentă care leagă căldura cu violența crescută la animale, în special la câini, potrivit euroweeklynews.com.

Acumularea de crime sexiste, așa cum s-a văzut în iulie, a sporit eforturile de identificare a modelelor și factorilor de combatere a acestei probleme. (redacția UZPR)

Foto: YouTube

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *