◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro21.05.2024

Intimidarea jurnaliștilor prin procese SLAPP continuă să se extindă. UE, așteptată să reacționeze prin reglementări cuprinzătoare

Coaliția împotriva SLAPP în Europa (CASE) a publicat raportul din 2023 al cazurilor SLAPP, pe care le monitorizează în mod continuu. Această a doua ediție cuprinde peste 200 de procese abuzive intentate după prima perioadă de raportare și un domeniu regional mai larg decât în prima ediție. Raportul analizează situația din 35 de țări, inclusiv Georgia și Grecia.

Din 2019, CASE a catalogat și analizat cazurile SLAPP în toată Europa și a publicat în 2022 concluziile cercetării bazate pe analiza a peste 500 de cazuri SLAPP identificate în 29 de țări europene – primul raport amplu și amănunțit care examinează amploarea și impactul litigiilor abuzive în Europa. An de an, SLAPP reprezintă din ce în ce mai mult o amenințare îngrijorătoare pentru democrația în întreaga Europă – baza de date CASE a crescut de la 570 de cazuri în 2022 la peste 820 de cazuri în 2023.

 

Ținte predilecte: jurnaliștii, instituțiile media, editorii

Majoritatea proceselor se bazează pe legile naționale în materie de defăimare sau pe dispoziții similare privind insulta sau onoarea. Țintele cele mai frecvente ale acestor procese sunt jurnaliștii, instituțiile media, editorii, activiștii și ONG-urile.

Acțiunile legale abuzive sunt cel mai frecvent lansate împotriva persoanelor, ceea ce arată cât de critic este ca o rețea de asistență să fie disponibilă.

Cei mai des întâlniți justițiabili SLAPP sunt cei care ocupă funcții de putere, și anume afacerile și politicienii. Un număr notabil de procese SLAPP au fost cartografiate în Malta, Franța, Croația, Grecia, Marea Britanie, Turcia și Georgia.

SLAPP vizează în principal reacții la articole sau publicații care fac referiri la corupție, guvernare, afaceri și probleme de mediu.

Deși datele ilustrează natura SLAPP în Europa și identifică acele condiții care dau naștere în mod obișnuit acestor procese, nu este cartografiată întreaga amploare a problemei, din mai multe motive, inclusiv SLAPP neidentificate. Cu toate acestea, raportul de cercetare servește ca un semnal de alarmă asupra gravității situației și ca un stimul pentru dezbaterea despre necesitatea vitală a unei legislații robuste anti-SLAPP.

 

CASE va urmări implementarea în statele membre

Coaliția CASE, membră a Federației Europene a Jurnaliștilor (EFJ), a participat la consultări publice pentru a comenta proiectul de recomandare a Consiliului Europei pentru a contracara SLAPP. Potrivit europeanjournalists.org, EFJ se alătură CASE pentru a sprijini ferm aprobarea textului și va continua să susțină eforturile europene de a reduce SLAPP și de a vedea proiectul implementat de statele sale membre.

CASE consideră că ar trebui acordată o atenție suplimentară modului în care sunt descrise SLAPP în text, inclusiv diferite obiective strategice urmărite prin litigii abuzive, pentru a evita interpretarea restrictivă; ar trebui incluse dispoziții mai explicite pentru a stipula responsabilitățile și acțiunile concrete care trebuie întreprinse de statele membre în procesul de implementare; statelor membre ar trebui să li se recomande să se angajeze să crească gradul de conștientizare cu privire la proiectele de recomandări;

plafoanele sau sumele maxime care pot fi solicitate ca despăgubiri pentru daune sau cheltuieli judiciare ar trebui incluse în text; mecanismele alternative de soluționare a litigiilor, cum ar fi medierea, ar trebui evidențiate ca mijloace potențiale de a evita SLAPP. (redacția UZPR)

Foto: Jennifer Beebe/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *