◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.04.2024

29 noiembrie, dată cu semnificație deosebită pentru Casa de Cultură Getafe, din Madrid,
și pentru români

Președintele Casei Române de Cultură Getafe din Madrid, Juan José García a anunțat public că, pe agenda Casei Română de Cultură din Getafe, data de 29 noiembrie va fi marcată ca o dată foarte importantă, deoarece, pe lângă prezentarea revistei Spania Literară, cu participarea unor personalități culturale importante, de la Ambasada României în Regatul Spaniei și guvernul României, acest eveniment, organizat sub inițiativa Casei Române de Cultură, a fost prilej de sărbătorire a Zilei Naționale a României.

Cu această ocazie, ministrul consilier al Ambasadei României în Regatul Spaniei, Laviniu Enii, a adresat câteva cuvinte de bun venit secretarului de stat, Adrian Țuțuianu, autorităților prezente și publicului. În discursul său a evidențiat activitatea neobosită a Casei Române de Cultură, implicarea președintelui Juan José García și a echipei sale în vederea promovării culturii în Peninsula Iberică. El a menționat, de asemenea, relația excelentă de colaborare dintre Casa de Cultură și ambasada României, care susține și promovează toate proiectele, pentru a face cunoscută în lumea întreagă și a transmite generațiilor viitoare, bogăția limbii și tradițiilor țării Carpaților.

Aflată la prima ediție, la festivitatea de decernare a Premiilor „Spania literară” desfășurată la Ambasada României în regatul Spaniei, în cadrul Serilor “Acasă la Ambasadă”, au fost nominalizați câștigătorii acesteia:

 

Marele premiu: Radu Botiș

Premiul I: Laura Catalina Dragomir

Premiul al II-lea: Marieta Coman

Premiul al III-lea: Mioara Baciu

Mențiune I: Vasile Bele

Mențiune II: Radu Munteanu

 

Evenimentul s-a dovedit a fi un real succes iar la final, secretarul adjunct al Guvernului României, AdrianȚuțuianu, și-a exprimat recunoștința pentru momentele trăite alături de invitați. Cu o voce plină de emoții, a rostit câteva cuvinte de recunoștință, evidențiind că îl bucură participarea la un astfel de eveniment care depășește standardele rigide și constrânse, care caracterizează, uneori, evenimentele dedicate zilei naționale.

El a menționat faptul că astfel de evenimente merg direct la inimă. Excelența sa a adresat câteva cuvinte în special președintelui Casei Române de Cultură, Juan José García, despre care a spus că o inimă de român îi bate în piept și că are un anumit aer de „maramureșan”, referindu-se la amprenta piciorului, că își lasă în urmă soția, o frumoasă româncă originară din acea regiune a țării. Adrian Țuțuianu și-a exprimat dorința de a continua consolidarea legăturilor în domeniul culturii cu Casa Română de Cultură.

Emoția discursului său s-a transmis tuturor celor prezenți. La cocktailul de la sfârșitul serii s-au purtat discuții într-o manieră prietenoasă și relaxată cu autoritățile, care și-au exprimat dorința de a se pune la dispoziție, pentru a ajuta la promovarea României și a bogăției culturale în spațiul iberic.

Juan José García, Președintele Casei Române de Cultură Getafe din Madrid a urat la mulți ani tuturor românilor din lume și și-a exprimat recunoștința față de ajutorul Departamentului Românilor de Pretutindeni al Guvernului României, care face posibilă finanțarea proiectelor, dovadă în acest sens fiind câteva proiecte pe care le-a dezvoltat. A mulțumit, totodată, domnului Tutuianu, Guvernului României pentru respectarea articolului 7 din Constituția României în toată diaspora, potrivit căruia: „Statul sprijină întărirea legăturilor cu românii care locuiesc în afara țării și acționează astfel încât aceștia să își poată păstra, dezvolta și exprima identitatea etnică, culturală, lingvistică și religioasă, cu respectarea legislației statului ai cărui cetățeni sunt.”

 

A dedicat revista Spania literară, Zilei Naționale, prezentând un rezumat al Zilei Naționale și al Constituției României, îndemnând să nu se uite ce anume dă sens țării, amintind pe părintele Constituției Antonie Iorgovan, căruia artistul José Torres i-a dedicat o caricatură foarte frumoasă pentru revistă.

Ca element de noutate, în revistă, a inclus o secțiune în limba spaniolă, inițiată de profesorul Jorge Garris și marele scriitor român Adrián Mac Liman cu încrederea că vor fi din ce în ce mai mulți scriitori și poeți care vor scrie în limba spaniolă despre România.

A precizat, de asemenea, faptul că „dezvoltarea revistei în diaspora românească trebuie să se bazeze pe pilonul manifestărilor artistice pentru diversitate. În această varietate culturală a diasporei, Revista literară Spania literară este, fără îndoială, cordonul ombilical care unește pe toți cei din marea familie culturală a lumii de astăzi. Când toți poeții și scriitorii din diaspora spaniolă formează un singur cordon ombilical, se va vedea atunci puterea literaturii române și spaniole, amintindu-și acei intelectuali care au fost în Spania în comunitatea românească de exil unde au lucrat cot la cot pentru ambele culturi. Sperăm că în curând vom vorbi despre noi realizări, și credem că drumul pe care l-am ales este cel corect, pentru această revistă. Încrederea noastră este în cei care cred în cultură. Din acest motiv am făcut al nostru un vers al lui Eminescu”. „Scopul nostru a fost întotdeauna să păstrăm elementul național.” În primul rând, nu uitați de festivalurile de poezie românească Getafe care, mulțumită tuturor, sunt deja cunoscute și în fiecare an Getafe, capitala sudului, este o reuniune cu poezia românească. Acest 2024 va fi un festival cu multe surprize”.

Jurnalistul Radu Botiș, deținătorul Marelui premiu a mulțumit pentru premiu și a declarat că “se simte onorat”, fiind un premiu important pentru că vine din partea unei reviste de prestigiu, precum ,,Spania literară“. Referindu-se la Juan José García a ținut să precizeze că acesta este “sufletul revistei, care îngrijește frumos slova românească în țara lui Cervantes, fiind unul dintre cei mai mari scriitori ai secolului de aur spaniol“. A urat apoi „ani mulți de apariție revistei Spania Literară, iar întregului colectiv redacțional, rodnică colaborare”!

 

        Mioara Baciu / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *