◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.04.2024

Condamnări în serie pentru jurnaliștii din Belarus

Un tribunal din Belarus l-a condamnat la opt ani de închisoare pe Roman Protasevici, un fost jurnalist disident arestat în 2021. Potrivit agenţiei publice belaruse de presă Belta, Stepan Putilo şi Ian Rudik – alţi doi acuzaţi, aflați în exil, în străinătate au fost condamnaţi în acest dosar, în contumacie, la 20 şi, respectiv, 19 ani de închisoare. Ei erau vizaţi de o serie de capete de acuzare – inclusiv îndemnuri publice la „preluarea puterii”, acte „teroriste” şi insultarea şefului statului, Aleksandr Lukaşenko.

Cei trei tineri din acest dosar emblematic al represiunii din Belarus sunt fondatorii sau au lucrat la publicaţia de opoziţie Nexta, care a jucat un rol-cheie în mobilizarea contestării istorice a realegerii, în august 2020, a lui Aleksandr Lukaşenko, prin publicarea masivă de apeluri la manifestaţii şi a unor imagini de la mobilizare şi reprimarea poliţiei, potrivit AFP.

Germania a criticat dur condamnarea lui Roman Protasevici. „Verdictul este un nou exemplu al unor proceduri brutale ale celor care sunt la putere în Belarus împotriva forţelor democratice şi presei independente”, a denunţat, într-un mesaj postat pe Twitter, Ministerul german de Externe.

Roman Protasevici a fost arestat la 23 mai 2021, împreună cu partenera sa, Sofia Sapega, după ce un zbor Ryanair care asigura o legătură de la Atena la Vilnisu a fost interceptat cu un avion de vânătoare belarus, provocând un scandal şi o serie de sancţiuni din Occident. Parchetul a cerut ca Stepan Putilo să fie condamnat la 20 de ani de închisoare, Ian Rudik la 19 ani, iar Roman Protasevici la zece ani de închisoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *