◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.04.2024

UE importă masiv din provincia chineză Xinjiang, unde acuză că se practică munca forțată

Exporturile din provincia chineză Xinjiang către țările UE au crescut cu 34% anul trecut, arată datele Biroului Vamal Chinez; eforturile vocale ale UE de a susține drepturile omului și de a eradica munca forțată pierd lupta cu nevoia de bunuri importate.

Xinjiang este cunoscută pentru reprimareea brutală a uiguurilor în mare parte musulmani, care trăiesc în provincia chineză,  – ceva ce Bejingul a negat mereu cu fermitate. Dar o serie de rapoarte de investigație au arătat supraveghere în masă, persecuție și, de asemenea, cazuri de muncă forțată și dețineri în lagăre de muncă.

Situația a generat chiar la tensiuni diplomatice între UE și China, în 2021, UE sancționând patru oficiali chinezi în legătură cu situația din Xinjiang. Comisia Europeană chiar a prezentat o propunere de interzicere a produselor fabricate prin muncă forțată de pe piața unică a UE în toamna anului 2022, dar documentul este încă în discuții. Cu toată indignarea, schimburile economice între UE și Xinjiang, locul arîtat cu degetul, au crescut spectaculos conform statisticilor  vamale chineze, citate de EURACTIV: importurile UE din Xinjiang au ajuns la peste 1,1 miliarde de dolari în 2022.

O privire asupra datelor lunare de export din Xinjiang către țările europene individuale arată, de asemenea, o tendință de creștere. Germania are mare nevoie de baterii cu litiu, care joace un rol major în tranziția ecologică a țării, deoarece sunt utilizate în vehiculele electrice. În octombrie 2022, de exemplu, Germania a importat 1.750 de tone de acumulatori electrici cu litiu-ion, potrivit statisticilor vamale chineze. Deși cifrele totale sunt relativ mici, sugerează tensiuni care stau la baza obiectivelor de politică ale UE.

Pe de o parte, blocul comunitar dorește să se asigure că lanțurile valorice ale industriilor sale sunt durabile și nu încalcă drepturile omului, dar, pe de altă parte, UE trebuie să pună mâna pe materialele și produsele care permit industriei europene să treacă treptat către un model mai ecologic.

Comisia Europeană va prezenta un proiect de „Lege privind materiile prime critice” în luna martie. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *