◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.04.2024

Sute de ONG-uri contestă noile propuneri de transparentizare a lobby-ului la Bruxelles

Grupurile societății civile au cerut Comisiei Europene să nu adopte noi reguli care ar impune ONG-urilor să dezvăluie dacă finanțarea lor provine din afara UE, într-o scrisoare adresată președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Un grup de peste 200 de organizații ale societății civile a avertizat că legi similare „au restrâns în mod semnificativ spațiul pentru societatea civilă independentă și au fost utilizate ca instrumente pentru a reduce la tăcere vocile critice”.

Comisia ar urma să propună un nou „pachet de apărare a democrației”, la sfârșitul acestei luni, care va stabili o serie de reforme pentru a îmbunătăți transparența instituțiilor UE și a combate interferența străină, în urma scandalului de mită „Qatargate”.

Comisia a vorbit despre depunerea unei noi legi „pentru a introduce standarde comune de transparență și responsabilitate pentru serviciile de reprezentare a intereselor plătite sau direcționate din afara UE, pentru a contribui la buna funcționare a pieței interne și pentru a proteja sfera democratică a UE de sub acoperire. interferențe exterioare”.

Statutul ONG-urilor și al grupurilor societății civile a fost implicat în scandalul Qatargate din cauza rolului Fight Impunity, o organizație fondată de fostul europarlamentar Pier Antonio Panzeri, despre care se crede că a fost folosită ca paravan pentru plăți ilicite către Panzeri și alții.

Monika Hohlmeier, președintele Partidului Popular European al comisiei de control bugetar a Parlamentului, a cerut crearea unui „echivalent UE cu Legea privind înregistrarea agenților străini din SUA” care să acopere lobbyiștii și ONG-urile, în încercarea de a spori controlul și transparenţă. Legislația FARA din SUA cere tuturor politicienilor din țări terțe și reprezentanților lor de lobby să-și înregistreze și să detalieze activitatea lor cu parlamentarii americani, inclusiv orice contract formal și taxe, pe un site web accesibil publicului.
PPE a cerut, de asemenea, o examinare financiară prealabilă cuprinzătoare a ONG-urilor înainte ca acestea să fie listate în registrul de transparență al UE și să fie publicate acordurile contractuale dintre Comisia Europeană și ONG-uri.

Cu toate acestea, grupurile societății civile susțin că regulile FARA din SUA necesită înregistrarea organizațiilor numai dacă acestea sunt sub controlul direct al unei entități străine. În consecință, firmele de avocatură, firmele de lobby, firmele de relații publice și agențiile de turism reprezintă marea majoritate a dosarelor, iar FARA nu se aplică aproape niciodată asociațiilor societății civile. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *