◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.04.2024

Studiu. Inteligența artificială, mai „empatică” cu pacienții decât medicii

ChatGPT oferă sfaturi mai bune și mai empatice decât medicii adevărați, iar utilizatorii preferă inteligența artificială medicilor generaliști, arată rezultatele unui nou studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea din California, Școala de Medicină din San Diego. Pe de altă parte, cercetarea sugerează că asistenții AI precum ChatGPT ar putea ajuta la reducerea volumului de muncă al medicilor în viitor.

Un grup de pacienți a preferat răspunsurile chatbot-ului AI la răspunsurile medicilor reali în opt din 10 cazuri. Cercetarea a mai constatat că răspunsurile ChatGPT au șanse de 3,5 ori mai mari de a fi de calitate superioară și de aproape 10 ori mai empatice decât ale medicilor.

Pentru a obține un eșantion mare și divers de întrebări în domeniul sănătății cu răspunsuri de la medici calificați, echipa de studiu a apelat la rețeaua de socializare Reddit. Milioane de pacienți postează zilnic întrebări medicale pe forumul subreddit r/AskDocs, care are peste 450.000 de membri. Profesioniștii verificați din domeniul sănătății răspund la aceste întrebări, iar acreditările lor sunt vizibile împreună cu răspunsurile. Echipa de cercetare a eșantionat 195 de schimburi de pe forumul r/AskDocs, în care un medic verificat a răspuns la o întrebare publică postată de un membru al grupului. Apoi au pus aceeași întrebare ChatGPT și i-au cerut să scrie un răspuns.

Trei profesioniști din domeniul sănătății autorizați au evaluat fiecare întrebare alături de răspunsurile relevante, fără să știe care au fost transmise de un medic autentic și care scrise de ChatGPT. Chatbotul a făcut o treabă mai bună în abordarea preocupărilor pacienților, iar rezultatele sunt considerate surprinzătoare – membrii grupului de studio au preferat răspunsurile ChatGPT în detrimentul medicilor în 79% din cazuri. Dr. John Ayers, de la Institutul Qualcomm din cadrul Universității din California San Diego, spune că studiul, publicat în JAMA Internal Medicine, are implicații semnificative pentru viitorul medicinei: „Oportunitățile de îmbunătățire a asistenței medicale cu AI sunt enorme. Îngrijirea îmbunătățită prin inteligență artificială este viitorul medicinei”.

Jessica Kelley, asistent medical la firma Human Longevity din San Diego și coautor al studiului, adaugă că ChatGPT a oferit informații nuanțate și precise, abordând adesea mai multe aspecte ale întrebărilor pacienților decât răspunsurile medicului. Pe de altă parte, echipa de cercetare subliniază că, deși ChatGPT ar putea ajuta în mod semnificativ medicii, ușurându-le volumul de muncă în creștere, în special prin consultații online, nu i-ar putea înlocui. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *