◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro07.05.2024

Cercetătorii europeni de top primesc granturi de 544 milioane de euro

Consiliul European de Cercetare (ERC) a anunțat acordarea a 218 granturi avansate liderilor de cercetare remarcabili din Europa, ca parte a programului Orizont Europa. Granturile – în valoare totală de 544 milioane de euro – sprijină cercetarea de ultimă oră într-o gamă largă de domenii, de la medicină și fizică la științe sociale și umaniste. Finanțarea ERC Advanced Grant se numără printre cele mai prestigioase și competitive scheme de finanțare ale UE, oferind cercetătorilor oportunitatea de a urmări proiecte ambițioase, care ar putea duce la descoperiri științifice majore. Acestea sunt acordate unor cercetători consacrați, de frunte, cu un istoric dovedit de realizări semnificative în domeniul cercetării în ultimul deceniu.

Finanțarea va permite acestor cercetători să-și exploreze ideile cele mai inovatoare și ambițioase. De exemplu, un fizician din Germania își propune să aprofundeze înțelegerea câmpului magnetic al Soarelui, încercând să ofere prima vedere clară a polilor solari. Un economist din Spania lucrează pentru a înțelege factorii din spatele violenței dintre parteneri, cu obiectivul de a îmbunătăți bunăstarea femeilor și copiilor. În Polonia, un biochimist va investiga terapia ARNm pentru a ne extinde cunoștințele în acest domeniu și a proiecta terapii mai bune. „Granturile ERC reprezintă o recunoaștere de top și un angajament semnificativ din partea celor mai buni cercetători ai noștri. Finanțarea de 544 de milioane de euro îi pune pe cei 218 lideri ai noștri de cercetare, împreună cu echipele lor de bursieri postdoctorali, doctoranzi și personal de cercetare, în poziție de frunte în a depăși granițele cunoștințelor noastre și de a construi baze pentru creșterea și prosperitatea viitoare în Europa”, afirmă Mariya Gabriel, comisar european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret.

Laureații acestui concurs de granturi și-au propus să-și desfășoare proiectele în universități și centre de cercetare din 20 de țări din Europa, mai ales în Germania (37), Marea Britanie (35), Franța (32) și Spania (16). Câștigătorii vin din întreaga lume, cu 27 de naționalități reprezentate, în special germani (36 de cercetători), francezi (32), italieni (21), britanici (19), potrivit erc.europa.eu.

Pe lângă consolidarea bazei de cunoștințe a Europei, granturile vor genera peste 2.000 de locuri de muncă pentru bursieri postdoctorali, doctoranzi și alt personal din instituțiile gazdă. Beneficiarii din trecut au inclus laureați ai Premiului Nobel și alți oameni de știință de frunte, care au continuat să aducă contribuții majore în domeniile lor. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *