◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro07.05.2024

Nocturna Bibliotecilor, eveniment cultural organizat de Biblioteca Județeană Gorj „Christian Tell”

Joi, 28 septembrie 2023, începând cu ora 16:00, Biblioteca Județeană Gorj „Christian Tell”, manageriată de doamna Maria-Luiza Sandu, a organizat și desfășurat o serie de manifestări culturale sub titulatura Nocturna Bibliotecilor cu tema: „Epoca Victoriană”.

Acestea s-au desfășurat la sediul central al bibliotecii cât și la Secția de Artă „Iosif Keber” din municipiu. Manifestările au fost organizate în colaborare cu Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”, Colegiul Național „Spiru Haret” și „Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu, Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu”, Colegiul Tehnic „General Gheorghe Magheru” și Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu dar și Colegiul Național „George Coșbuc” din Motru. Din program au făcut parte ateliere pentru copii, paradă a costumelor teatrale, scenete de teatru, dar și vizionări de film. Nocturna Bibliotecilor este un eveniment organizat de Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România și Republica Moldova. 

Epoca victoriană este perioada domniei Reginei Victoria a Marii Britanii (1837 – 1901). În acea perioadă s-au înregistrat progrese importante în modul de viață al oamenilor. Orașele au devenit tot mai populate iar instituțiile culturale, teatre, muzee, biblioteci, au luat amploare.

„Am debutat ieri manifestările din cadrul Nocturnei Bibliotecilor cu vernisajul expozițional de grafică al artistului plastic Laurențiu Stoicu, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Gorj. Astăzi o să avem alături de noi pe Micii Exploratori de la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu sub îndrumarea doamnei profesoare de învățământ primar Mirea Gabriela. Cu ei vom debuta această înșiruire de spectacole frumoase pe care le desfășurăm în această seară la Nocturna Bibliotecii. Cei mici vor descoperi ce se află în spatele măștilor stabilind o întâlnire pe nevăzute cu o carte (Blind DATE)”, a spus doamna Maria-Luiza Sandu în deschiderea evenimentului.  

După ce Micii Exploratori au terminat programul repartizat celor două ateliere a venit rândul elevilor de liceu să-și desfășoare activitatea creativă. Așadar, între ora 18 și 19, în cadrul atelierului de pictură, elevii de la Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu” Târgu Jiu, și-au etalat talentul de artiști în devenire sub îndrumarea doamnei director Daria Ionescu-Haidău.

Tot la ora 18 a început și activitatea la Secția de Artă a Bibliotecii situată la Casa Memorială Iosif Keber. Acolo a avut loc vernisajul expoziției cu lucrările ArtLit ale taberei de pictură Iosif Keber și lansarea broșurilor „Stâlpii și Iosif Keber Arte Lit”. Manifestările s-au încheiat cu vizionarea filmului „Midnight în Paris” (Miezul Nopții la Paris).

Un eveniment atractiv pentru locuitorii din Târgu Jiu a fost „Parada costumelor teatrale” realizată de elevii de la Colegiul Național „Spiru Haret” Târgu Jiu, coordonați de profesoara Dana Popescu și actorii Ion Alexandrescu și Cătălin Haiducescu de la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” Târgu Jiu, cât și de Micii Exploratori de la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu. Parada a început de la Casa Memorială Iosif Keber, a străbătut Aleea Personalităților din municipiu, făcând un mic popas la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”, a continuat pe Calea Eroilor până la Universitatea „Constantin Brâncuși” și s-a încheiat la Biblioteca Județeană Gorj „Christian Tell”.

Ajunși în foaierul bibliotecii, participanții au avut prilejul de a descoperii „Aroma cărților”, cu ajutorul voluntarilor Bibliotecii și ai reprezentanților Europe Direct Gorj care i-au provocat să asocieze o serie de arome cu anumite cărți pe care le-au citit, apoi au participat la atelierul creativ coordonat de doamna profesor Cristina Cioplea de la Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu”.

Și ca „Epoca Victoriană” să fie mai bine reprezentată, nu putea să lipsească teatrul, un prilej de bucurie pentru noi toți. Așa că seria manifestărilor a continuat cu piesa de teatru „Sunt destul de mare”, de Tedi Popescu, prezentată de trupa de teatru „Bpheme” de la Colegiul Național „Spiru Haret”, coordonată de profesoara Mihaela Onica. A urmat piesa „12 oameni furioși”, de Reginald Rose, pusă în scenă de trupa de teatru „Labirint” a Colegiului Național „George Coșbuc” din Motru, coordonată de profesoara Rodica Păuna. 

Activitatea s-a încheiat cu muzică și poezie, iar doamna manager a mulțumit tuturor celor care s-au implicat în realizarea acestui frumos eveniment cultural și în mod special echipei Bibliotecii Județene, gazda acestuia, care s-a dedicat cu pasiune și profesionalism la reușita lui.

 

Gigi Bușe / UZPR Gorj-Mehedinți

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *