◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro30.04.2024

International Press Institute: Botswana trebuie să consolideze protecția libertății presei

Rețeaua globală International Press Institute își reiterează apelul adresat autorităților din Botswana să consolideze protecția libertății presei, după ce doi jurnaliști au fost recent arestați și reținuți în mod arbitrar câteva ore, înainte de a fi eliberați.

Potrivit Institutului Media pentru Africa de Sud (MISA) Botswana, Ryder Gabathuse și Innocent Selatlhwa, care lucrează cu ziarul privat Mmegi, cu sediul în Gaborone, capitala țării, au fost reținuți de către Direcția pentru Securitate (DIS). Pe lângă arestare, DIS a confiscat și echipamentele de lucru ale jurnaliştilor. Telefonul mobil, iPad-ul și laptopul jurnalistului Innocent Selatlhwa rămân în custodia DIS, în ciuda eliberării jurnalistului.

Gabathuse a declarat pentru IPI că pe 22 iulie, directorul general al DIS, Peter Magosi, a avut o întâlnire cu ei și și-a cerut scuze pentru arestarea lor de către anchetatorii săi. Gabathuse a adăugat că întreaga anchetă a fost oprită, iar echipamentele de lucru confiscate vor fi înlocuite cu altele noi.

La momentul arestării și reținerii, jurnaliștilor nu li s-a comunicat în mod clar motivele care au stat la baza arestării și reținerii și acuzațiile formulate împotriva lor, potrivit ipi.media. Se crede că arestarea și detenția au fost legate de o știre publicată de ziar în care sugera că DIS „funcționează pe fum”. „Nu exista nicio îndoială că modalitatea de arestare a fost menită să producă un efect de înfrigurare asupra victimelor și asupra presei în general. A făcut-o, deoarece a trimis unde de șoc și panică în rândul presei”, a declarat Thomas T. Nkhoma, președintele MISA Botswana, pentru IPI.

Nu este prima dată când unitatea de informații de stat din Botswana îi hărțuiește pe jurnalişti. În iulie 2019, autoritățile au implementat tehnologie de la compania israeliană Cellebrite pentru a asculta telefonul jurnalistei Mmegi Tsaone Basimanebotlhe.

În iulie 2022, directorul Moeladilothloko News Boiler, Tshepo Sethibe, a fost arestat acasă, în Mogoditshane, la nord-vest de Gaborone, și acuzat de publicarea unor „declarațiilor alarmiste” în temeiul secțiunii 59 (1) din Codul Penal Botswana.

În 2022, o delegație la nivel înalt condusă de IPI a vizitat Botswana și a concluzionat că „deși există spațiu pentru mass-media critică și jurnalismul independent în Botswana și, în timp ce recentele reforme ale legislației media au fost apreciate pozitiv de comunitatea mass-media, alte reforme și îmbunătățiri sunt necesare pentru a consolida mediul pentru libertatea presei și pentru a se asigura că toate mass-media din țară pot funcționa fără interferențe politice și guvernamentale”. (redacția UZPR)

Foto: Engin Akyurt/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *