◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro07.05.2024

Excesul de opioide, în creștere explozivă în Danemarca

Experții danezi atrag atenția că tot mai mulți tineri din întreaga țară iau analgezice și dezvoltă dependență de opioide. „Este grav”, punctează Christina Ekmann, specialist danez în tratamentul dependenței la un centru pentru dependența tinerilor din orașul Greve, la sud-vest de Copenhaga. Ekmann afirmă că șase dintre cei 20 de adolescenți înscriși în unitate erau acolo din cauza dependenței lor de opioide. „Să zicem că au patru prieteni, apoi deodată ajungem până la 20-30 de tineri care iau aceste pastile. Și aceștia sunt doar cei despre care știm”, a spus Ekmann, într-un interviu acordat postului danez TV2.

Potrivit rapoartelor daneze de anul trecut, problema a fost răspândită chiar și în rândul copiilor de până la 12 ani din municipalitățile din vestul țării. Ei cumpără pastile cu opioide fie direct pe stradă, fie prin intermediul rețelelor de socializare precum Snapchat și TikTok, relatează Euronews.

Experții spun că mai mulți tineri din Danemarca abuzează de opioide pentru că iau pastilele atât pentru a se droga, cât și pentru a face față anxietății. „Un număr mare de studii indică faptul că mulți tineri sunt nefericiți, sunt sub presiune și nu se simt suficient de bine. Pentru unii dintre ei, acele sentimente par să se calmeze cu aceste pastile”, a declarat pentru TV 2 Torben Vangsted, consultant în dependență la Centrul de droguri din Odense.

Experții cred că ceea ce a contribuit la creșterea popularității opioidelor este faptul că tinerii danezi nu le consideră droguri periculoase, ci mai degrabă ca medicamente care se pot obține de la un medic. Dar experții avertizează că dependența de opioide poate veni rapid, ceea ce înseamnă că sunt necesare doze din ce în ce mai mari pentru ca medicamentele să producă același efect.

„Cu cât iei mai mult din aceste pastile, cu atât mai mare este problema când vrei să te oprești sau nu o poți pune mâna pe ele. Provoacă anxietate și neliniște, tocmai lucrurile pentru de care ai încercat să scapi când ai început să le iei”, adaugă Vangsted. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *