Data de 31 August este ziua în care aniversăm 30 de ani din momentul proclamării limbii române (numită oficial „moldovenească”) drept limbă de stat în RSS Moldovenească, revenirea la grafia latină şi recunoaşterea identităţii lingvistice moldo-române în teritoriul din stânga Prutului.
Leg importanţa acestui moment istoric nu doar de recuperarea drepturilor lingvistice ale populaţiei majoritare româneşti, ci şi de atingerea unui moment culminant în lupta de eliberare naţională a românilor basarabeni. Niciodată, după 1989, nu s-a mai reuşit mobilizarea a peste 700.000 de persoane în Piaţa Marii Adunări Naţionale, pentru un obiectiv politic. Activismul din 1989 a basarabenilor a fost unul exemplar nu doar pentru Uniunea Sovietică a acelor ani, ci şi pentru întreaga lume. Ca amploare, ca obiective, ca manifestare, mişcarea de renaştere naţională din 1989 a fost una de nivel mondial, iar victoria ei, împotriva unuia dintre cele mai puternice sisteme dictatoriale din lume, îi probează forţa şi legitimitatea.
Tot ce s-a întâmplat, pe planul luptei pentru drepturile populaţiei majoritare şi împotriva rusificării după 1991, în actuala Republica Moldova care şi-a proclamat o independenţă formală, poartă amprenta zilelor de 27-31 August 1989, este influenţat de evenimentele acelor zile.
Probabil, mulţi dintre aceia care au participat sau au fost martori la acele evenimente, dar şi urmaşii acestora, se întreabă dacă locuitorii acestui teritoriu vor putea repeta vreodată acele performanţe, vor mai reuşi vreodată să apară în faţa lumii atât de uniţi între ei pentru un obiectiv. Motive pentru un comportament similar au apărut foarte multe în toţi aceşti ani. Corupţia guvernărilor care s-au perindat, sărăcirea populaţiei, acceptarea de concesii inadmisibile în faţa Rusiei şi a servitorilor separatişti ai acesteia de la Tiraspol, toate acestea sunt motive pentru care cetăţenii s-ar fi putut mobiliza ca în 1989.
Cred că explicaţia pentru declinul acestui spirit revoluţionar se află nu în pierderea forţei şi a capacităţii de a acţiona, ci în pierderea aproape completă a încrederii în orice potenţiali lideri ai unei asemenea mişcări. Cei care s-au auto-intitulat „lideri ai mişcării de redeşteptare naţională” s-au comportat, majoritatea, cu mult sub aşteptări. Unii au intrat în raporturi de colaborare cu puterea neo-comunistă a anilor ’90, alţii s-au compromis în faţa subordonaţilor prin scandaluri de corupţie, unii au demarat certuri şi conflicte între diferiţi şefi de partide, alţii s-au dovedit a fi buni colaboratori ai lui Voronin şi au descoperit subit că respiră „cu doi plămâni, unul românesc şi altul rusesc”.
Observăm că şi astăzi, cetăţenii sunt chemaţi în PMAN de unele persoane care se erijează în lideri ai unei mişcări revoluţionare care luptă împotriva corupţiei guvernării, împotriva oligarhiei, pentru democraţie. Asta deşi unii dintre aceşti pretinşi „lideri” au suprimat democraţia, adică libertatea de expresie la postul Euro TV în 2006, fiind în acelaşi timp colaborator apropiat al politicianului cu „doi plămâni”, iar alţii sunt prea tineri şi neexperimentaţi ca să-şi dea seama că sunt folosiţi în nişte jocuri oculte.
adevarul.ro
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro08.09.2024Articole recente
- De la începutul anului, în România au fost înregistrate peste 16.000 de incendii de vegetaţie
- Un nou an de învățământ
în regiunea Odesa, unde există o singură școală în care întregul proces de învățământ se desfășoară
în limba română - UE promite recompensarea agricultorilor care au avut grijă de revitalizarea solului
- Mondializare. Evoluții mai mult sau mai puțin previzibile
- „Chapeau, Muscel!”. Parada pălăriilor în orașul lui Măgeanu
- Amarildo Szekely: „Ziaristica este o pasiune pe care, din fericire, am reușit să o transform într-o profesie”
- Prioritățile cheltuielilor
de la buget: protecţie socială, apărare
şi finanţare publică - Celebrare a luminii. „Sunscape Festival”, la Timișoara
- Selecţie pentru Orchestra
de Tineret a Uniunii Europene
Contact
SEDIUL CENTRALBd. Gral. Gheorghe Magheru nr. 28-30, Sector 1, Bucureşti, Cod poștal: 010336, Oficiu Poştal 22
Telefon fix: 021.317.92.25
Telefon mobil: 0746.137.911 / 0746.137.914
Telefon legitimații: 0743.394.000
Telefon contabilitate: 0746.137.913
Fax: 021.313.06.72
Program de lucru:
LUNI – JOI 10.00 – 18.00
E-mail:
secretariat@uzp.org.ro
contact@uzp.org.ro
comunicare@uzp.org.ro
radiouzpr@uzp.org.ro
revista@uzp.org.ro
comisiadeatestare@uzp.org.ro
joda@uzp.org.ro
editura@uzp.org.ro