◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro30.04.2024

Organizațiile internaționale de presă cer eliberarea jurnaliștilor condamnați în Maroc

Organizația Reporteri fără frontiere (RSF) a făcut un apel la Regele Mohammed al VI-lea, al Marocului, cu privire la starea alarmantă a libertății presei în țara sa și solicită eliberarea jurnaliștilor închiși Taoufik Bouachrine, Soulaimane Raissouni și Omar Radi.

„Numărul de atacuri la adresa libertății jurnaliștilor și a presei este un indicator trist, care, din păcate, confirmă autoritarismul în creștere al Marocului. Cu jurnaliştii în închisoare, autocenzură şi o regresie în cadrul legislativ şi organizatoric al presei, libertatea presei nu are niciun motiv să sărbătorească în Maroc”, a subliniat Khaled Drareni,reprezentantul RSF pentru Africa de Nord.

Bouachrine, fondatorul și proprietarul ziarului Akhbar Al-Yaoum, Raissouni, fostul redactor al ziarului, și Radi, un reporter de investigație, sunt în închisoare pentru că au practicat jurnalismul într-un mod complet independent. Potrivit rsf.org. victime ale persecuției politice, judiciare și mediatice, toți au fost închiși sub acuzații de viol. Bouachrine a fost condamnat în apel la 15 ani de închisoare, Raissouni la cinci ani de închisoare și Radi la șase ani. Cea mai înaltă instanță a Marocului, Curtea de Casație, a respins apelul final al lui Bouachrine în 2022 și a respins apelurile finale ale lui Raissouni și Radi, la începutul lunii iulie.

Comportamentul răzbunător al regimului nu s-aoprit după încarcerare, dimpotrivă, Raissouni și Radi au fost supuși la tot felul de hărțuiri și intimidări, iar Bouachrine a fost, de asemenea, victima unui tratament umilitor din partea oficialilor închisorii, adaugă sursa citată.

Hanane Bakour, o jurnalistă care a relatat la astfel de instituții de presă, este în prezent supusă unei intimidări judiciare, ca urmare a plângerii depus împotriva ei de partidul primului ministru Aziz Akhannouch, în legătură cu o postare pe Facebook. Un tribunal din orașul Salé a amânat cazul de zece ori… (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *