◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.04.2024

Evenimentele politice influențează inclusiv somnul alegătorilor

Cercetătorii de la Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) arată cum evenimentele socio-politice majore pot avea impact global asupra somnului, fiind asociate cu fluctuații semnificative ale stării de spirit colective a publicului, bunăstării și consumului de alcool. Descoperirile, publicate în revista Sleep Health a Fundației Naționale pentru Somn din SUA, arată că evenimentele politice au influențat negativ o mare varietate de factori legați de starea de spirit a publicului. „Este puțin probabil ca aceste constatări să fie un șoc pentru mulți, având în vedere turbulențele politice din ultimii câțiva ani”, a spus autorul cercetării, Tony Cunningham, director al Centrului pentru Somn și Cogniție la BIDMC.

Ca parte a unui studiu mai amplu care explorează somnul și repercusiunile psihologice ale pandemiei de COVID-19, echipa a chestionat zilnic 437 de participanți din Statele Unite și 106 participanți din lume în perioada 1-13 octombrie 2020 (înainte de alegeri) și 30 octombrie-12 noiembrie  2020 (zilele din jurul alegerilor din 3 noiembrie în SUA). Participanții au raportat despre durata și calitatea somnului, consumul de alcool și experiența stresului general, potrivit sciencedaily.com. Răspunsurile lor au relevat o cantitate redusă de somn și o eficiență cuplată cu stres crescut, dispoziție negativă și consum de alcool în perioada din jurul scrutinului electoral. În timp ce aceste rezultate au fost observate la un nivel mai scăzut la participanții din afara SUA, înrăutățirea obiceiurilor de sănătate au fost corelată semnificativ cu starea de spirit și stresul în rândul rezidenților din Statele Unite.

În ceea ce privește somnul, atât participanții din SUA, cât și cei din afara SUA au raportat că și-au pierdut somnul în perioada premergătoare alegerilor. „Alegerile din 2020 au avut loc în perioada de vârf a pandemiei de COVID-19. În ciuda stresului cronic experimentat în acea perioadă, stresul acut al alegerilor a avut încă un impact clar asupra stării de spirit și a somnului. Ca atare, cercetările care explorează impactul pandemiei ar trebui să ia în considerare și alți factori de stres acut care se suprapun și care își pot exercita propria influență”, adaugă Cunningham.  (redacția UZPR)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *