Biroul pentru America Latină al organizației Reporteri fără frontiere (RSF), împreună cu reprezentanți ai RSF din Columbia și Germania au vizitat recent Mexicul, într-o misiune internațională de două săptămâni. Ei au căutat să întărească lupta RSF împotriva impunității în ceea ce privește crimele împotriva jurnaliștilor din Mexic și să înțeleagă mai bine influențele diverse și interdependente care modelează condițiile dezolante de muncă ale jurnaliștilor din țară.
Pentru al treilea an consecutiv, Mexicul este cea mai periculoasă țară pentru jurnaliști din lume, cu cel puțin șapte profesioniști media uciși în acest an. În cadrul misiunii internaționale pentru libertatea presei în țară, delegația RSF s-a întâlnit cu familiile jurnaliștilor dispăruți și uciși, cu autoritățile mexicane, reprezentanți ai ONU și UE, precum și jurnalişti mexicani, organizații media și ONG-uri partenere.
În ultimii cinci ani, cel puțin 47 de jurnaliști au fost uciși în Mexic în legătură cu activitatea lor jurnalistică, 25 numai de când președintele Andrés Manuel López Obrador a preluat mandatul, în decembrie 2018. În 2021, cel puțin șapte au fost uciși, după cum se subliniază în rezumatul anual al RSF. publicat pe 16 decembrie: Benjamín Morales Hernández, Gustavo Sánchez Cabrera, Ricardo López Domínguez, Saúl Tijerina Rentería, Jacinto Romero Flores, Manuel González Reyes și Fredy López Arévalo. Doi jurnalişti au dispărut, ambii în statul Sonora: Jorge Molontzín Centlal şi Felipe Romero Chavez. Impunitatea este aproape totală: în 95 până la 99% din crimeleîmpotriva jurnaliştilor, făptuitorii rămân nepedepsiți şi niciunul dintre cazurile din ultimii ani de jurnalişti dispăruţi nu a fost rezolvat. „Mexicul a fost de ani de zile cea mai periculoasă țară din lume pentru jurnaliști. Sunt uciși sau dispar doar pentru că și-au făcut treaba. Nu vom accepta ca aceste crime să rămână nepedepsite aproape de fiecare dată. Suntem alături de acești jurnaliști și de familiile lor, mergem cu ei în instanță, le oferim sprijin psihologic și le dăm clar autorităților că RSF va continua să lupte împotriva impunității. De aceea am mers în Mexic”, a spus directorul executiv al RSF Germania, Christian Mihr.
Biroul regional RSF pentru America Latină, cu sprijinul UNESCO, a lansat, în martie 2021, o inițiativă care vizează consolidarea mecanismelor de protecție a jurnaliştilor în Mexic, dar și în Columbia, Brazilia și Honduras. Aceste țări reunesc 80% din atacurile împotriva jurnaliştilor din America Latină, în ultimul deceniu. După un amplu proces de consultări și interviuri cu jurnaliști, reprezentanți ai mecanismelor și organizații ale societății civile, un raport detaliat va fi lansat de RSF în februarie 2022.