◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.04.2024

Consumul global de antidepresive, la cote fără precedent

Consumul de antidepresive a crescut de aproape două ori și jumătate din 2000 până în 2020 în 18 țări europene, potrivit datelor Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Aceeași explozie se înregistrează, de altfel, la nivel mondial, relatează Euronews.

Consumul mediu de antidepresive în 18 țări europene a marcat o creștere de 147% de la izbucnirea pandemiei.

Republica Cehă a înregistrat cea mai mare creștere, cu 577%, din anul 2000 încoace, în timp ce se înregistrează un avans de „doar” 38% în Franța. Alte statistici arată procente uimitoare în dreptul altor state europene: 304% în Portugalia, 256% în Regatul Unit, 208% în Spania și 200% în Germania, în aceeași perioadă.

Datele privind țările europene nu sugerează că, cu cât oamenii sunt mai fericiți, cu atât consumă mai puțin antidepresive. Islanda, care a fost a doua cea mai fericită țară din lume în 2020, conform World Happiness Report, are cel mai mare consum de antidepresive din Europa. Suedia, care s-a clasat pe locul șase în Raportul Fericirii, are a patra cea mai mare utilizare a antidepresivelor. Finlandezii, care au fost cea mai fericită națiune conform raportului, s-au clasat pe locul șapte din 24 de țări la capitolul consum de antidepresive. Pe de altă parte, Letonia, care are cel mai mic consum, cu 20 de doze zilnice, s-a clasat pe locul 34 în World Happiness Report, iar Ungaria, care urmează Letonia, a fost pe locul 43 în lista fericirii. Practic, consumul de antidepresive a scăzut doar în Danemarca în ultimii 10 ani.

Costul cheltuielilor cu medicamentele antidepresive este o povară pentru cetățeni și țările lor. În 2020, Germania a cheltuit 783 milioane de euro pe antidepresive, Spania 626 milioane de euro și Italia 440 milioane de euro. În 2020, medicamentele antidepresive au reprezentat 4% din vânzările de produse farmaceutice în Portugalia.

În 2019, Eurostat a constatat că 7,2% dintre cetățenii UE au raportat că au depresie cronică. Ponderea persoanelor care au raportat depresie cronică atunci a fost cea mai scăzută în România (1,0 la sută), Bulgaria (2,7 la sută) și Malta (3,5 la sută). Dar

sondajele recente publicate de OCDE au constatat că sănătatea mintală s-a deteriorat semnificativ de la începutul pandemiei de COVID 19. Începând cu martie 2020, prevalența anxietății și a depresiei a crescut în 15 țări OCDE selectate, inclusiv în Europa. Prevalența anxietății la începutul lui 2020 a fost dublă sau mai mult decât dublă față de cea observată în anii precedenți în Belgia, Franța, Italia, Mexic, Noua Zeelandă, Marea Britanie și SUA.

Prevalența depresiei la începutul anului 2020 a fost, de asemenea, dublă sau mai mare decât dublă față de cea observată în anii precedenți în Mexic, Australia, Belgia, Canada, Franța, Republica Cehă, Mexic, Suedia, Regatul Unit și SUA. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *