◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.04.2024

Zona Mediteranei, vulnerabilă în fața dezastrelor schimbărilor climatice

Evenimentele meteorologice din această vară au relevat în ce măsurăzona Mediteranei este expusă și vulnerabilă în fața dezastrelor pe care le antrenează scimbarea climei.
Sicilia se află în centrul unei tendințe generale de încălzire fără precedent în Marea Mediterană, iar 70 la sută din teritoriul său este în pericol de deșertificare. Între perioadele de secetă și înrăutățirea valurilor de căldură și frecvența tot mai mare a fenomenelor de precipitații extreme, cum ar fi inundațiile fulgerătoare, care transportă straturi de sol fertil, ecosistemul insulei se schimbă rapid; pe de o parte, încălzirea climei, care permite deja cultivarea unor specii de fructe tropicale precum mango, avocado și, mai nou, cafea, iar pe de altă parte, lipsa de apă, care amenință să facă pământul ireversibil arid. „Dacă acest lucru va continua, în câteva decenii, jumătate din Sicilia va arăta exact ca Tunisia”, atrage atenția Christian Mulder, profesor de Schimbări Climatice și Deșertificare la Universitatea din Catania.

Fermierii pun presiune pe autorități
În Siracuza, vara trecută s-a înregistrat cea mai ridicată temperatură consemnată vreodată în Europa: 48,8°C. Fermierii din Catania se confruntă cu perioade din ce în ce mai lungi de secetă. În mijlocul secetei din august și cu temperaturi maxime în jur de 47°C, unii dintre ei au decis să se organizeze. În câteva săptămâni, Comitato Spontaneo degli Agricoltori della Piana di Catania (Comitetul spontan al fermierilor din Câmpia Cataniei) a ajuns la 700 de membri și a început să facă presiuni asupra instituțiilor, direct, fără ajutorul sindicatelor. Printre altele, pentru că în unele cazuri, în luna august, portocalii au ajuns să se usuce atât de mult, încât plantele au avortat fructele. Comitetul acuză gestionarea proastă, timp de de zeci de ani, de către Consorzi di Bonifica, a rețelei de alimentare cu apă pentru câmpuri. Sicilia este regiunea italiană cu cea mai mare pierdere de apă din cauza infrastructurii deficitare – peste 50% din apa utilă se pierde într-o rețea care acum este considerată o sită. Fermierii de la câmpie sunt furioși că trebuie să plătească în fiecare an o factură pentru apă care nu reflectă cantitatea reală care ajunge la ei prin canalele ciuruite.
La sfârșitul lunii octombrie, Catania și zonele învecinate au fost lovite de inundații fără precedent – ploile medii pentru șase luni au fost înregistrate în doar 72 de ore. „Cantitatea mare de apă accelerează și mai mult deșertificarea, deoarece precipitații cât pentru șase luni concentrate în câteva minute duc la secetă extremă odată ce apa se pierde în mare”, avertizează profesorul Mulder. (R.I.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *