◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Oraș mic, știri mari

Într-o eră a știrilor online instant și a rețelelor sociale, puțină atenție este acordată declinului ziarelor comunitare și celor aproximativ 3.000 de săptămânale din SUA care s-au închis în ultimii 20 de ani. Când Dink NeSmith a auzit că prietenul său, Ralph Maxwell, își închide ziarul săptămânal, The Oglethorpe Echo, din statul american Georgia, a hotărât să împiedice căderea în uitare a publicațieidin micul oraș. Studenții, profesorii și absolvenții Universtății Georgia și-au unit forțele pentru a da o nouă viață unei publicații cu o istorie de aproape 150 de ani.

NeSmith își amintește că s-a trezit a doua zi după acel apel telefonic și și-a dat seama că trebuia să vorbească cu Maxwell imediat. A sărit în camioneta sa și a condus până la birourile The Echo. NeSmith a sosit exact când Maxwell termina povestea care anunța sfârșitul ziarului. Și-a îndemnat imediat prietenul să se gândească la o nouă soluție.

„Ai de gând să cumperi ziarul?”, a întrebat Maxwell. Așa a venit ideea unei organizații nonprofit căreia să i se doneze ziarul. NeSmith l-a sunat apoi pe Charles Davis, decanul Colegiului de Jurnalism și Comunicare „Henry W. Grady”, al Universității. Din acel moment, The Oglethorpe Echo s-a transformat într-o experiență reală pentru jurnaliștii aspiranți, notează news.uga.edu.

Aici, studenții experimentează o redacție funcțională, care acționează ca o rampă de lansare în cariera lor. În același timp, The Echo, care funcționa în mod normal cu un singur reporter, a câștigat o echipă rotativă de jurnalişti studenți plini de energie, care umplu cu știri mari un oraș mic, amenințat să devină un deșert de știri. Cu sprijinul comunității, proiectul a prins contur în două săptămâni.

Echipa de la The Echo are acum inclusiv noi platforme digitale, inclusiv un buletin informative pe e-mail, patru canale sociale și un site web actualizat.

Pe lângă studenții reporteri și conducătorii facultății, Echo funcționează și cu o echipă de 12 voluntari din comitatul Oglethorpe. Motivul pentru care The Oglethorpe Echo a reușit să-și continue moștenirea este că toată lumea a lucrat împreună – studenții, Colegiul Grady, NeSmith, Maxwell și locuitorii din comitatul Oglethorpe.

„Un ziar bun este o comunitate care vorbește prin paginile sale. Acest ziar nu este doar un martor al istoriei; ne ține pe toți împreună”, spune NeSmith. (redacția UZPR)

Foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *