◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro27.04.2024

Concert Vladimir Cosma la Rex  

Eveniment muzical la Paris : concertele excepționale ale lui Vladimir COSMA din 26 – 27 ianuarie trecut, la legendarul cinematograf : REX, de pe Marile Bulevarde. Concerte organizate cu sprijinul Ambasadei române și a ICR-ului din Paris, pentru a marca preluarea președinției U.E. de către România. 

Să retrăim ambianța unuia din concerte cu Lena MURGU, nelipsită când e vorba de Vladimir COSMA.

  • BO L’As des AS

Ați recunoscut, poate, tema din filmul «  Asul Așilor » film cu Belmondo, de Gérard Oury, același realizator pentru celebrissimul :«Rabbi Jacob »  cu Louis de Funès.    –     BO Rabbi Jacob – 2 ( cor)

Ambele teme, în deschiderea concertului ;  un omagiu adus  lui Gérard Oury, unul din marii cineaști de succes ai deceniilor 70 si 80, cu care a lucrat Cosma. Printre ei : Yves Robert, Francis Weber, Claude Zidi, Claude Pinoteau, Yves Boisset, Jean-Pierre Mocky (aflat în sală), Pascal Thomas, Eduardo Molinaro, Ettore Scola ( SVP !).  O pleiadă unică de cineaști și actori, ca : Belmondo, De Funès,  Depardieu, Pierre Richard (veșnic distrat), etc. 

Compozitor, aranjor, dirijor, violonist, pianist, jazzman, Vladimir Cosma e supranumit : «  un Mozart al celei de-a 7-a arte » ! » E compozitorul a peste 400 de muzici de film și alte sute pentru : telefilme (franceze și americane), concerte, opere (folclorice, simfonice, scenice), cântece, cantate, divertismente.  Să te întrebi, când mai doarme omul acesta ? Răspunsul lui :

«  Mozart a murit la 36 de ani și a compus mai mult decât mine la 70 ».

  • BO – L’aile et la cuisse – 2   

Pe scenă : 160 de muzicieni – o sută de coriști, restul, în marea Orchestră Filarmonică a celei de a 7- arte a Parisului. Un platou excepțional de soliști și invitați surpriză, pe scena acestui templu de cinema parizian : REX.  Plin la refuz – 2500 de spectatori în fiecare seară pentru un concert care preia piesele cele mai cunoscute ale maestrului. Și, pentru prima oară, Cosma a ținut și un Master Class, duminică.  Cu un umor devastator, Cosma îsi prezintă programul. Salută mai întâi prezența ambasadorului României în sală  cu mulțumiri pentru sprijinul dat. Amintește apoi că România prezidează Consiliul UE cam de 3 săptămâni. Pentru a încheia : «  În ciuda Brexitului, de-acum înainte, totul va merge bine » ! 

  • Son Cosma Brexit râsete aplauze – 

Cosma și-a revendicat întotdeauna originea sa română. Folclorul românesc îl inspiră,  ca și sonoritățile unor instrument specifice : naiul, țambalul (absent de data asta din motive de calendar pentru virtuozul, Marius Preda), trompeta (o solistă adolescentă de  numai 17 ani, fabuloasă), muzicuță ( dar  numai cu Greg, polonezul, demențial), mandolina (redescoperită), acordeonul …  și nelipsita vioară.   Soliști de excepție.   –  Son Cosma prezentare naist –

  • Muz. Nai BO La chèvre –  Cezar Cazanoi 

Naistul, Cezar Cazanoi, “Regele ciobanilor din vestul Carpaților”. Il cunoașteți?

In repertoriu, doar de 2 -3 ani, a intrat tema din filmul : “Le Jouet” – “Jucăria” cu Pierre Richard. (A jucat si în România ). De ce  doar de 2- 3 ani? Pentru că la turneul de la Kremlin, i s’a impus, în mod obligatoriu, muzica din acest film, mare succes în Rusia, preferința muzicală a rușilor. După un sondaj național a reieșit: Pe primul loc, Mozart ( Simfonia N°40, în  sol minor ). Doi : Cosma cu : « Jucăria » …Pe locul 3, a 5-a de Beethoven. Cosma regretă că nu e pe locul întâi ! Să mori de râs !     Mai departe.

– Cosma prezentare soprană – aplauze

– Muz. Irina :  L’Amour en héritage  1 – 2 ( excellent 19 »)

Magnifica, Irina BAIANT succede astfel lui Nana Mouscouri din film. Imediat, alt

Interpret, tot român, voce superbă : Mihail GREGORIU, secundat în final de Irina Baiant.   –  Muz ; Gregoriu 2 – final cu Irina + aplauze

Pentru a arăta că n-a invitat NUMAI români, Cosma invită un francez. Vincent. « Da, dar e din Marsilia ! ».Hohote de râs. Vincent cântă la mandolină, instrument uitat cam demult – spune Cosma. E un fel de … vioară fără arcuș pe care a cântat … și  Paganini.

A urmat un acordeonist de vis. Un italian care a acompaniat-o pe Barbara ! Roland Romanelli. Tema “ Nadiei” din telefilmul: “ Michell Strogoff”. Iți rupe inima. 

Inovator non stop, Cosma a adus în concert si doi  D.J. Paul și Pan. PanPol. PolPan. Remarcabili în prelucrarea celebrei teme din «  Marele blond cu pantoful negru » -« cartea de vizită » a lui Cosma. A vrut să fie clasic si modern. Prima parte, gen oratoriu : fugă, cor… ; a doua … în ritm de D.J. ( asțeptăm CD-ul maestre !).

Un invitat de seamă, englezul Richard Sanderson, legendarul interpret din banda originală a filmului «  La Boum » -(«  Ceaiul dansant »  care a lansat-o pe Sophie Marceau – azi, star al  filmului francez).

Moment de emoție : omagiu regretatului compozitor, Michel Legrand, dispărut acum câteva zile. «  Salut, l’artiste ! » –  filmul lui Yves Robert. 

Concert euforic. Iesi din sală vindecat de toate. Un medicament. De rambursat de Securitatea Socială, nu ? Il întreb pe Vincent Perrot, ziarist TV, prezentatorul concertului, biograful și prieten al lui Vladimir Cosma :

«  E clar c’ar trebui recomandat ca medicament pentru a te simți bine la cap  si trup.  Muzica lui te face FERICIT. Uitați-vă la oamenii care pleacă. Au toți un zâmbet de buze.  Formidabilă bună dispoziție.

E de aceiași părere și o spectatoare româncă.

“ Il adorăm pe Vladimir Cosma. Vin pentru a doua oară; și de fiecare dată  e o încântare!   – spune o doamnă. El trebuie să știe  că toată Franța îl iubește.  Il iubim din toată inima. Ce este un film fără muzică ?      

Filmul poate fi magnific, dar fără o muzică bună, filmul nu e nimic. MUZICA face totul.                      

Vladimir Cosma este un melodist de geniu. Intrebat : ce este o muzică bună de film ? A răspuns : «  Este pur si simplu o muzică bună.  Savantă și în acelasi timp, populară”.   Adică, o poți fredona când ieși din sală, pe stradă, acasă, sub duș. Si când o auzi, vezi imaginile din film.   RARISSIM !

In încheiere, ca la concert (și ca la Marsul lui Radețki în concertul de Anul Nou), Cosma dirijează orchestra și publicul. 5000 (în ele două seri) de spectatori fericiți.   Merci Vladimir Cosma !

 

De la Paris, Lena MURGU, pentru Radio Romania Cultural.

                       

 

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *