◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.04.2024

Bohgan Bitik, încă un jurnalist ucis la datorie de când Rusia a invadat Ucraina

Doi jurnaliști care lucrau pentru ziarul italian La Repubblica au fost atacați în timp ce relatau în apropierea podului Antonivskiy, de la periferia orașului Herson, în sudul Ucrainei. Un jurnalist ucrainean, Bohdan Bitik, a fost împușcat. Colegul său italian, Corrado Zunino, a fost rănit.

Zunino purta o vestă antiglonț inscripționată „Press”. Relatează Federația Internațională a Jurnaliștilor. Atacul a fost efectuat „cel mai probabil de lunetişti ruşi”, relatează ziarul. „Sunt bine, am o rană la umărul drept, am fost ras de glonțul care l-a lovit pe marele meu prieten Bohdan. Am trecut de trei puncte de control, Bohdan a vorbit cu armata ucraineană și ne-au lăsat să trecem fără probleme. Nu a fost o zonă de luptă. Apoi am fost loviți, l-am văzut pe Bohdan la pământ, nu se mișca. M-am târât până am ieșit din linia de foc. Am alergat până am dat peste mașina unui civil. Eram plin de sânge, am fost dus la spitalul din Herson”, a declarat Corrado Zunino, pentru La Repubblica.

Federația Europeană și Internațională a Jurnaliștilor (EFJ-IFJ) s-a alăturat afiliatului italian, FNSI, pentru a exprima cele mai profunde condoleanțe rudelor și colegilor lui Bohdan Bitik și solidaritatea acestuia cu Corrado Zunino. „Ambuscada @corzunino și moartea lui Bohdan Bitik sunt o veste înfricoșătoare. Și ne reamintește tuturor de rolul fundamental al jurnaliștilor de pe pe teren de a ne informa despre războaie”, a scris pe Twitter președintele FNSI, Vittorio di Trapaniurnalist RAI.

Președintele Uniunii Naționale a Jurnaliștilor din Ucraina (NUJU), Sergiy Tomilenko, a adăugat: „Uciderea jurnalistului ucrainean Bohdan Bitik și rănirea jurnalistului italian Corrado Zunino sunt încă o crimă de război a rușilor. Este, de asemenea, o dovadă a pericolului pe care îl reprezintă exercitarea profesiei noastre. Uniunea Naţională a Jurnaliştilor din Ucraina le mulţumeşte curajoşilor jurnalişti italieni care lucrează în prima linie”.

Bohgan Bitik este al 13-lea lucrător media ucis la datorie de când Rusia a invadat Ucraina, la 24 februarie 2022. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *