◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro13.10.2024

Performanțe și premiere naționale, la doar 40 de ani

Medicul Alexandru-Sebastian Botezatu, originar din stațiunea Slănic-Moldova, coordonatorul Compartimentului Angiografie și Cateterism cardiac din cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central București

A devenit deja un nume cunoscut în medicina românească. Modest, calm și echilibrat, a fost mereu printre primii în școlile pe care le-a urmat, începând cu cea din Slănic-Moldova, locul său de baștină. A realizat în premieră națională o serie de intervenții minim invazive, fiind supraspecializat în domeniul Radiologiei intervenționale, „care se află la vârful de lance al medicinei moderne, oferind un beneficiu maxim pentru pacient prin tehnici minim invazive”. Este vorba despre lt. col. medic dr. Alexandru-Sebastian Botezatu, coordonatorul Compartimentului Angiografie și Cateterism cardiac din cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”, din București (SUUMC), medic primar Radiologie-Imagistică Medicală (2017), supraspecializare în  Radiologie intervențională, medic rezident cardiologie, competență radiologie intervențională și ecografie generală.

Activitatea sa profesională constă într-o gamă largă de intervenții minim invazive, angiografice, de radiologie și cardiologie intervențională, în special angioplastii carotidiene sau intracerebrale, embolizări anevrisme și malformații vasculare cerebrale sau spinale. Alte intervenții speciale pe care le efectuează frecvent sunt cele de implantare transcateter de valvă aortică (TAVI) pentru stenoza aortică strânsă, ca și cele de implantare endoproteze aortice abdominale și toracice pentru anevrisme/rupturi/disecții arteră aortă (EVAR, TEVAR). La începutul lunii iunie 2020, împreună cu o echipă de medici de la SUUMC București a operat în premieră pentru sistemul medical militar, o pacientă cu anevrism cerebral gigant, salvată printr-o intervenție minim invazivă pe creier.

 „Această intervenție a fost și prima la care am folosit un stent cerebral de tip deviator de flux (stent flow diverter) pentru un anevrism cerebral, o soluție elegantă și eficientă. Programul  neurointervențional l-am început în acest spital în noiembrie 2019, iar înainte de pacienta respectivă au mai fost în jur de 30 de pacienți tratați. Personal, împreună cu colegul meu dr. Bogdan Oprea am început aceste intervenții la Spitalul Clinic de Urgență «Bagdasar-Arseni» din București, în anul 2013, a spus dr. Sebastian Botezatu. În martie 2018, a făcut parte dintr-o echipă de medici de la spitalul militar bucureștean, care au realizat o altă premieră pentru sistemul public de sănătate: două cazuri de tratament intervențional al anevrismelor de mari vase, pentru care s-au folosit proteze complexe ce au presupus și injectarea unui gel special pentru sigilarea completă a anevrismului aortic.

Așa cum se menționează și pe site-ul Societății de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională din România (SNRIR), „aceste proceduri minim invazive prezintă riscuri mai scăzute decât intervențiile chirurgicale și au fost perfecționate pentru a fi la fel de sigure pentru pacienți, cu radiologii intervenționali menținând standarde înalte de siguranță și calitate”. În ianuarie 2020, a făcut parte din echipa de medici care a efectuat a doua prelevare multi-organ şi multi-ţesut, realizată în SUUMC București. Din păcate, ambele paciente au ajuns la spital în stare foarte gravă, din cauza ruperii unui anevrism cerebral și au fost declarate în moarte cerebrală.

Întrebat ce planuri de viitor are și ce amintire specială îl leagă de această nobilă meserie, ne-a mai spus:

Continuarea pe desteptarea.ro

Romulus-Dan Busneasursa foto: SUUMC București

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *