◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro30.04.2024

Fondul de investiții publice din Arabia Saudită, campion la „sportswashing”

Arabia Saudită a cheltuit cel puțin 6,3 miliarde de dolari în oferte sportive de la începutul anului 2021, mai mult de patru ori mai mult decât suma cheltuită anterior pe o perioadă de șase ani, iar criticii au etichetat un efort de a distrage atenția de la recordul său negativ în domeniul drepturilor omului.

Conform unei analize The Guardian, Arabia Saudită a alocat miliarde din Fondul de investiții publice în ultimii doi ani și jumătate, cheltuind pentru sport la o scară care a transformat piața internațională de transferuri pentru fotbal.

Clubul Al Hilal a depus o ofertă de record mondial pentru căpitanul francez, Kylian Mbappé, în valoare de 300 de milioane de euro. Investiția de 6,3 miliarde de dolari este aproape echivalentă cu PIB-ul Muntenegrului sau al insulei Barbados. Depășește datele compilate de Grant Liberty în urmă cu doi ani, estimând că Arabia Saudită a cheltuit 1,5 miliarde de dolari în perioada dintre 2014 și începutul lui 2021.

Grupuri pentru drepturile omului, inclusiv Grant Liberty, Amnesty International și Human Rights Watch numesc astfel de cheltuieli „sportswash” („spălarea sportivă”) – finanțarea unor evenimente sportive de renume pentru a distrage atenția de la un istoric slab în ceea ce privește drepturile omului. „Anterior, personalitățile sportive și mărcile au respins ofertele de a se implica cu Arabia Saudită, din cauza abuzurilor sale bine documentate în domeniul drepturilor omului. Cu toate acestea, a existat o schimbare îngrijorătoare în atitudinea morală, deoarece ofertele profitabile sunt acum acceptate, în ciuda încălcărilor continue”, susțin reprezentanții Grant Liberty.

 

6,3 miliarde de dolari și o ploaie de vedete internaționale

După uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi, în 2018, Arabia Saudită a fost în mare măsură ocolită, multe corporații importante retrăgând sau întrerupând investițiile în țară. Dar în ultimii doi ani s-a văzut o schimbare în modul în care regatul este privit la nivel internațional. Joe Biden, care a promis cândva că va face din Arabia Saudită un stat „paria”, a călătorit acolo anul trecut, salutându-l pe prințul moștenitor și lider de facto, Mohammed bin Salman.

The Guardian a întocmit și analizat o listă de investiții făcute de Fondul din Arabia Saudită – unul dintre cele mai mari 10 fonduri suverane din lume, cu active estimate la 700 miliarde de dolari – precum și de alte organisme de stat, inclusiv de autoritatea de turism, toate din 2021. Cifra totală, de 6,3 miliarde de dolari este probabil o subestimare a sumei reale, deoarece statul este în mod notoriu opac în ceea ce privește finanțele sale, iar detaliile unor tranzacții nu sunt făcute publice.

Achiziționarea Newcastle United, în octombrie 2021, pentru 391 milioane de dolari, a atras îngrijorări din partea grupurilor de drepturi, în special Amnesty International, care a criticat clubul după ce imaginile difuzate au arătat modificări la echipamentul său de deplasare, pentru a se potrivi cu culorile echipei naționale saudite.

Felix Jakens, de la Amnesty International, a spus că alegerea „expune puterea dolarului saudit și hotărârea regatului de a-și spăla sportiv recordul brutal și îmbibat de sânge în ceea ce privește drepturile omului”.

Un an mai târziu, Fondul de Investiții saudit și-a declarat intenția de a cheltui 2,3 miliarde de dolari pe sponsorizări de fotbal. Acstea includ investiții masive – nespecificate… –  pentru a cumpăra pachete majoritare de acțiuni la patru echipe de fotbal din Arabia Saudită. Cele patru cluburi au cheltuit generos pentru a atrage jucători din întreaga lume, în special Al-Nassr, care l-a semnat pe jucătorul vedetă Cristiano Ronaldo pentru 200 de milioane de dolari anual, făcându-l cel mai bine plătit sportiv din lume. Mișcarea a fost urmată de o mulțime de vedete și antrenori, inclusiv Karim Benzema, de la Real Madrid, N’Golo Kanté, de la Chelsea, Roberto Firmino, de la Liverpool și fostul manager de la Aston Villa, Steven Gerrard.

Fotbalistul Lionel Messi este plătit cu aproximativ 25 de milioane de dolari de către autoritatea de turism din Arabia Saudită pentru promovarea țării, inclusiv pentru postări despre călătorii fastuoase pe rețelele sociale. El a primit o ofertă de la Al Hilal, de 350 milioane de lire sterline, dar a optat în schimb pentru echipa Inter Miami, din SUA.

În februarie anul acesta, Arabia Saudită a anunțat că va găzdui Cupa Mondială a Cluburilor FIFA din 2023.

 

Box, Formula 1, golf, jocuri video

În octombrie 2021, Fondul a investit aproximativ 2 miliarde de dolari pentru a crea LIV golf, un turneu major. Mișcarea a declanșat o rivalitate cu turneul PGA, care a luat măsuri legale, susținând că proiectul finanțat de Arabia Saudită ademenește jucătorii să-și încalce angajamentele existente. Un proces a acuzat LIV de o campanie de folosire a „sumelor astronomice de bani… într-un efort de a folosi jucătorii LIV și jocul de golf pentru a spăla istoria recentă a atrocităților saudite și pentru a promova inițiativele Fondului de investiții publice din Arabia Saudită”. Cearta s-a încheiat cu o preluare efectivă a PGA, luând astfel ființă un conglomerat care să domine golful profesionist. Guvernatorul Fondului saudit, Yasir al-Rumayyan, este programat să fie președinte. Un director al PGA a declarat Congresului SUA că Fondul suveran va investi „circa 1 miliard de dolari” în noul organism. Acordul este investigat de o comisie a Senatului SUA.

Unele dintre celelalte investiții ale Regatului includ boxul și sporturile cu motor. Anul acesta, YouTuber-ul devenit boxer Jake Paul s-a luptat cu Tommy Fury, la Riad, pentru plăți de 3,2 milioane de dolari și, respectiv, 2 milioane de dolari, plus o parte din veniturile pay-per-view. Regatul a plătit, de asemenea, aproximativ 60 milioane de dolari pentru a găzdui un meci la categoria grea dintre Oleksandr Usyk și Anthony Joshua, în 2022.

În 2021, Fondul a investit într-o sponsorizare de 550 milioane de dolari a McLaren Group Ltd, o companie deținută de Bahrain, cu sediul în Woking, care este o parte majoră a Formula 1. Amintita cifra de 6,3 miliarde de dolari nici nu include 40-45 de milioane de dolari pe care gigantul petrolier de stat Aramco îi cheltuiește anual pentru a sponsoriza Formula 1 sau alte contracte semnate înainte de 2021, cum ar fi 65 de milioane de dolari pentru a organiza un Grand Prix anual în Regat. Totalul exclude, de asemenea, cheltuielile extinse ale Fondului în lumea e-sporturilor, inclusiv o investiție recentă de 1 miliard de dolari în compania de jocuri video Embracer Group și evenimente sportive în care valoarea sponsorizării este necunoscută, cum ar fi o înțelegere de patru ani, din martie 2021, între orașul Neom, de pe coasta Mării Roșii, și Confederația Asiatică de Fotbal. (redacția UZPR)

Foto: YouTube

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *