◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro27.04.2024

Prezentarea premiilor UZPR în filiala Craiova

Prezentarea Revistei Antilethe

La Craiova apărut recent numărul 3 (6) al revistei ANTILETHE, singura revistă din țară dedicată exclusiv creației culturale a exilului românesc de dinainte de 1989. Revista, editată de profesor universitar doctor Mihaela Albu și poetul și omul de cultură Dan Anghelescu, reușește să aducă în atenția cititorului român o bună parte dintre operele literare și artistice realizate în afara țării și necunoscute, decenii de-a rândul, în interiorul ei. Pentru profilul pe care îl are și pentru calitatea publicației, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România i-a acordat, în acest an, Premiul pentru categoria „Cartea de publicistică”.

 Lansarea unei cărți de poezie a ziaristului Mihai Măceș și a noului număr al revistei Antilethe a constituit un bun prilej pentru prezentarea, în cadrul manifestării complexe organizată de Editura Aius și Filiala Craiova a UZPR, a premiului obținut precum și a altor două distincții acordate unor ziariști din cadrul filialei.

Revista Antilethe a fost intitulată așa după o însemnare a lui Vintilă Horia pe un fragment de jurnal de exil: „Lethe era fluviul uitării. În el sufletele celor morți se spălau de amintiri înainte de a trece în eternitate. Am intitulat Antilethe acest fragment de jurnal, tocmai pentru a nu uita”. Numărul 6 al revistei prezintă o serie de materiale publicistice dedicată lui George Uscătescu, tot astfel cum numerele anterioare au prezentat alte personalități culturale, precum Vintilă Horia, Leonid Arcadie (Mămăligă) și alții. Este o revistă cu un conținut deosebit de elevat și o ținută grafică remarcabilă. Rememorarea a o parte din Laudatio și a galei Premiilor UZPR din 19 iunie a reprezentat o introducere a publicului prezent în galeria de activități a Uniunii Ziariștilor în acest an centenar,

Cel de al doilea premiu pe care l-am prezentat în cadrul manifestării a fost obținut de către criticul și istoricul literar craiovean Tudor Nedelcea și anume premiul „Eminescu ziaristul”. Tudor Nedelcea este autorul a 12 cărți dedicate creației poetului național și a zeci de articole publicate în diferite reviste. El a obținut premiul, în acest an, alături de Aurel Ștefanachi, Emilian Marcu, Adrian Dinu Rachieru și, postmortem, Victor Crăciun.

Înmânarea distincției lui Nicolae Grigorie Lăcrița

            Între premiile acordate de Uniunea Ziariștilor în ziua de 28 iunie, la sala Parlamentului din București, a fost și distincția „Credință și loialitate”, pentru ziaristul craiovean pe probleme economice Nicolae Grigore Lăcrița, autorul a 96 de cărți în domeniul în domeniu, precum și a mii de articole, toate acestea în cei aproape 50 de ani de activitate publicistică. Întrucât domnia sa nu a putut fi prezent la manifestările care s-au ținut la București, i-am înmânat, în cadrul manifestării de la Biblioteca județeană „Alexandru și Aristia Aman”, distincția acordată de Uniunea ziariștilor, reiterând, în acest cadru, și mesajul președintelui uniunii, domnul Doru Dinu Glăvan, către ziariștii craioveni, de a presta un jurnalism de calitate și de a pregăti, de pe acum, producțiile care să fie prezentate pentru premiere în anul următor.

La manifestare au participat numeroși ziariști, scriitori și alți intelectuali craioveni, iar atmosfera a fost agrementată de un grup de studenți de la departamentul muzică și artă al Universității din Craiova.

Mircea Pospai,

președintele filialei Craiova a UZPR

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *