◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.04.2024

Serbia. Final de an dificil

Fiat Panda electric

Pe 1 decembrie 2023, preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a anunțat că grupul auto Stellantis va produce în 2024 o versiune electrică a modelului Fiat Panda la uzina sa din apropiere de oraşul Kragujevac (Serbia) (https://www.stiripesurse.ro/presedintele-aleksandar-vucic-anunta-ca-serbia-va-produce-versiunea-electrica-a-modelului-fiat-panda_3160299.html): Alexandar Vucic a subliniat că producţia noului automobil va stimula schimburile comerciale dintre Italia şi Serbia, care în prezent se ridică la 4,6 miliarde de euro pe an. Actuala versiune a modelului Fiat Panda este produs la o uzină din apropiere de Napoli (Italia), iar noul model ar urma să fie produs la mijlocul lui 2024.

Grupul Stellantis, înfiinţat în anul 2021 ca urmare a fuziunii producătorului auto francez PSA cu grupul italo-american Fiat Chrysler, a semnat cu guvernul de la Belgrad în anul 2022 un acord în valoare de 190 milioane de euro pentru a produce automobile electrice la uzina de la Kragujevac, unde anterior a fost asamblat modelul Fiat 500L. Noul vehicul electric, un model inspirat din Fiat Panda, ar urma să coste mai puţin de 25.000 de euro. Grupul Stellantis, al patrulea producător auto mondial, are 14 mărci în portofoliul său, printre care Peugeot, Jeep, Ram, Fiat şi Opel. În 2022, grupul Stellantis a realizat un profit net record de 13,3 miliarde de euro.

 

Victorie în alegerile parlamentare anticipate

Partidul Progresist Sârb (SNS), al președintelui Alexandar Vucic, aflat la guvernare, a câștigat alegerile parlamentare anticipate din 17 decembrie 2023, cu 46,6% din voturi (Victorie zdrobitoare pentru partidul președintelui Vucic la alegerile parlamentare anticipate din Serbia (stiripesurse.ro): Alianța de opoziție ”Serbia împotriva violenței” (SPN) s-a clasat pe locul al doilea, cu 23%, în timp ce Partidul Socialist din Serbia al ministrului de externe demisionar Ivica Dacic a obținut doar 6,9% din voturi. Până la ora 19.00 (19.00 GMT) prezența la urne a fost de 55,9%.

Un total de 18 partide și alianțe și-a disputat votul electoratului – 6,5 milioane de locuitori cu drept de vot – pentru 250 de locuri în Parlamentul Serbiei. Pragul pentru a intra în parlament este de 3% din voturi. Două atentate, soldate cu împușcături în masă în luna mai 2023, soldate cu 18 morți, dintre care nouă elevi de școală primară, au declanșat proteste care au zguduit controlul de zece ani al lui Vucic și al SNS asupra puterii. Nemulțumirea a fost agravată de creșterea inflației, care a atins 8% în noiembrie 2023.

Partidele de opoziție și organismele de supraveghere a drepturilor îl acuză, de asemenea, pe Vucic și SNS de mituirea alegătorilor, de înăbușirea libertății presei, de violență împotriva oponenților, de corupție și de legături cu crima organizată. Vucic și aliații săi neagă aceste acuzații. Comisia Electorală de stat a declarat că observatorii electorali din cadrul organismului de supraveghere CRTA au fost atacați în nordul Serbiei. O persoană a fost ulterior arestată în legătură cu incidentul, a declarat poliția sârbă.

Pe 20 decembrie 2023, Serbia a anunțat că organizează din nou alegeri parlamentare în anumite circumscripții. Decizia a venit la doar câteva zile după ce votul la nivel național a declanșat proteste și condamnări internaționale pentru presupusă fraudă. Alegerile parlamentare au fost repetate pe 30 decembrie în 30 de secții de votare — din cele peste 8.000 de de secții din țară.

Criticile la adresa modului de organizare al alegerilor s-au amplificat după ce o echipă de observatori internaționali – inclusiv reprezentanți ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) – a denunțat un șir de „nereguli”, inclusiv „cumpărarea de voturi” și „introducerea de voturi false în urne”.

Germania a considerat „inacceptabile” condițiile de organizare a votului în Serbia, anunțând că o țară care speră să adere la Uniunea Europeană nu poate proceda așa. Statele Unite au cerut Belgradului să abordeze „preocupările” monitorilor electorali.

Partidul Progresist Sârb (SNS) de dreapta a obținut aproximativ 46% din voturi la alegerile parlamentare, în timp ce coaliția principală de opoziție a obținut 23,5%, potrivit rezultatelor oficiale contestate puternic de opoziție.             

„În Serbia nu are loc o revoluție”, a declarat pe 24 decembrie președintele Alexandar Vucic, într-un mesaj urgent adresat națiunii: „Încercarea de a lua cu asalt administrația orașului Belgrad nu este o revoluție, iar organele de ordine din Serbia dețin controlul total asupra situației. Vreau să vă spun vouă, cetățeni ai Serbiei, nu vă faceți griji, deși scenele sunt dramatice. Nu are loc nici o revoluție, nimic din toate astea nu va scăpa de sub control şi încercăm cu o reacție blândă, o reacție pașnică, să nu rănim nici unul dintre demonstranți”, a precizat Vucic..

Capitala Serbiei părea cufundată în haos după ce mii de manifestanți au ieșit pe străzi și au liat cu asalt sediile unor instituții. Protestatarii au cerut anularea alegerilor parlamentare și locale, ei fiind convinși că alegerile au fost fraudate.

 

 

Emilian M. Dobrescu/UZPR

Edith Mihaela Dobrescu?Institutul de Economie Mondială

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *