◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro27.04.2024

Grecia se scufundă în declinul libertății presei

Anul trecut, Grecia a coborât în clasamentul mondial anual al organizației Reporteri fără frontiere (RSF) de pe locul 70 pe locul 108 – cel mai prost clasament al oricărei țări din Uniunea Europeană. Declinul vine pe fondul unui scandal în legătură cu un program de supraveghere internă la scară largă, presupus derulat de guvernul în funcție. Cel puțin 13 jurnaliști s-au numărat printre cei vizați într-un scandal numit „Greek Watergate”, potrivit RSF. Iar aceasta este doar o parte a problemei.

La aproape doi ani de când Giorgos Karaivaz, un proeminent jurnalist de investigație, a fost împușcat în fața casei sale din Atena de doi bărbați, cazul său rămâne nerezolvat. Karaivaz era cunoscut pentru investigarea crimei organizate din Grecia.

Jurnaliştii greci sunt, de asemenea, ținte ale proceselor pentru defăimare, pentru că au raportat despre scandalul de spionaj şi s-au confruntat chiar cu acuzaţii penale pentru că au relatat despre un caz de corupţie. „În nicio țară din UE libertatea presei nu s-a deteriorat atât de rapid și atât de semnificativ ca în Grecia. Am avut un asasinat al unui jurnalist într-o țară europeană, democratică, și acest lucru este extrem de grav. Aproape doi ani de la uciderea lui Giorgos Karaivaz și nu știm aproape nimic despre această crimă… Uciderea unui jurnalist este cea mai extremă formă de cenzură și nu o putem lăsa nepedepsită”, a declarat Pavol Szalai, șeful biroului UE și Balcani la RSF, care a arătat cu degetul spre ancheta „extrem de lentă și de ineficientă” în comparație cu cele privind uciderea jurnaliștilor din Slovacia, Malta și Țările de Jos și din alte state membre ale UE, în ultimii ani. Uciderea din 2010 a jurnalistului grec de investigație Sokratis Giolias, împușcat în Atena, rămâne de asemenea nerezolvată, notează courthousenews.com.

Jurnalistul de investigație grec Thodoris Chondrogiannos, unul dintre câțiva jurnaliști greci care susțin că au fost vizați pentru supraveghere de către guvernul Greciei,

crede că smartphone-ul său a fost urmărit de serviciul secret de informații al Greciei, EYP, și că a fost urmărit și fizic. Informații despre supravegherea sa au fost dezvăluite… într-o știre de la un alt reporter. „Serviciile de securitate grecești au folosit un sistem de antene pentru a urmări poziția telefonului meu. Au vrut să urmărească unde sunt pentru a vedea unde sunt sursele posibile”, punctează Chondrogiannos.  Jurnalistul a depus o cerere pentru a ști dacă a fost spionat către Autoritatea Elenă pentru Securitatea Comunicațiilor și Confidențialitatea, o agenție independentă care monitorizează supravegherea guvernamentală. Nu a primit un răspuns… (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *