◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro17.05.2024

Primele publicații pe hârtie la Călimănești

Pentru cine nu a aflat încă, iar pentru cei care știu, le reamintim că în anul 1991, un grup de intelectuali tineri (atunci…că azi…), au înființat pe lângă Biblioteca orașului Călimănești „A.E. Baconski” Cenaclul jurnalistic și literar-artistic „A.E. Baconski”.

Acest cenaclu a fost fondat de av. Constantin Preda, profesorii Dumitru Mitrana, MariJane Taloș, Constantin Geantă, Paulian Buicescu, Tiberiu Zamfir și responsabila Bibliotecii, Fenia Driva. Acesta a generat revista „Glasul Coziei”, fondată de prof. ing. Tiberiu Zamfir în anul 2002; câțiva ani mai târziu (2006), a generat revista de umor fondată de același Tiberiu Zamfir împreună cu regretatul Alexe (Alecu) Sanda.

În septembrie 2010, profesorii Constantin Geantă și Paulian Buicescu (cenacliști vechi la „A.E.B.”), au fondat prima revistă cu ISSN la Călimănești, cu numele „Mirajul Oltului”; în anul 2019, prof. Constantin Geantă a înființat Cenaclul jurnalistic și literar-artistic „Mirajul Oltului”.

În septembrie 2023, prof. Constantin Geantă s-a gândit să dea „o mână de ajutor” colegului Tiberiu Zamfir și a organizat o reunire a celor două cenacluri, pentru a realiza Parteneriatul de colaborare între cenaclurile „A.E.Baconski” și „Mirajul Oltului”; tot dânsul a gândit, proiectat și realizat afișul și a întreprins diligențele necesare și de rigoare pentru sala de festivități din Centrul Național de Informare Turistică din Călimănești! Așa că… miercuri 20 septembrie 2023, începând cu ora 14,00, organizatorul principal, prof. Constanti Geantă, a citit ordinea de zi:

– sărbătorirea a 21 de ani și 6 luni de la apariția primului număr al revistei „Glasul Coziei”;

– masă rotundă cu tema: „George Coșbuc și George Bacovia-vârste ale poeziei românești”;

– Ovidiu-Cristian Dinică, la ceas aniversar cu creațiile sale: „Unsprezece septembrie”, „Destăinuiri la timpul prezent”, „Valea Babei”/„Respirații poetice”;

– lecturi (fragmente din…) operele cenacliștilor și ale simpatizanților acestor cenacluri.

Dl. Geantă a urat un călduros bun venit celor prezenți fizic și celor din online care au participat activ la această reuniune, printre care sunt scriitori și jurnaliști (unii, ambivalenți); a făcut și „un excurs” în istoricul celor două cenacluri, mai ales că a fost președinte la fiecare, în perioade de timp diferite.

A urmat dl. Tiberiu Zamfir, care a vorbit ca fondator al celor două reviste „Glasul Coziei” și „Șopârlița”, ca președinte în exercițiu al cenaclului „A.E.Baconski”, dar și coordonator al subfilialei UZPR-Călimănești, „Mirajul Oltului”. Dânsul a propus un minut de reculegere pentru colegii care au trecut la cele Veșnice: N. Ciutacu („N. Creion”), Alexe Sanda („Nea Alecu”), I.Rizea, Dumitru Mitrana, Gh. Mămularu, Mihai Scărlătescu și Georgeta Tretelnițki. Apoi ne-a făcut un recurs la memorie cu cele 49 de numere ale revistei „Glasul Coziei” (plus numărul 50, prezentat și dăruit în sală), dar și despre cele 6 numere ale revistei „Șopârlița”.

Prezidiul a avut următoarea așezare: Ovidiu-Cristian Dinică, Gheorghe Ghiță, Constantin Geantă, Tiberiu Zamfir, Petre-Simion Cichirdan și Vasian Mircescu.

Colega Lucia Vlad, ca prof. filolog, ne-a prezentat importanța lui George Coșbuc în cultura românească.

În continuare, colegul Vasian Mircescu a recitat câteva poezii bacoviene, așezându-le ca un arhitect ce este!

Dl. prof. ing. cmd. Gheorghe Gavrilă a recitat „Mânioasa”, de Coșbuc.

Despre jurnalistul, scriitorul și criticul de teatru, au vorbit: Constantin Geantă, P.S. Cichirdan, Mihai Călugărițoiu și Lucia Vlad. Au fost scoase în evidență creațiile artistice ale lui Ovidiu-Cristian Dinică. Evident că dl.coleg Dinică și-a prezentat creațiile și a recitat poezii din „Strămutarea cuvintelor”.

Dat fiind faptul că ultimul număr al revistei „Mirajul Oltului” de-abia sosise de la tipografie, dl.Geantă – directorul acestei publicații – a prezentat această revistă în afara ordinei de zi, către toți participanții. Au făcut aprecieri pertinente asupra acestui număr: Ovidiu-Cristian Dinică, Gheorghe Ghiță și Vasian Mircescu.

În partea a doua a acestei reuniuni, dl. Tiberiu Zamfir a scos în evidență faptul că în zona Cozia-Călimănești, sunt 7 reviste coordonate de dl.Constantin Geantă: „Mirajul Oltului”, „Mirajul Oltului 21”, „Clipa literar-artistică”, „Cozieni de ieri și de azi”, „Micii Cozieni”, „Cozia și Oltul” și „Călimăneștiul jurnalistic și literar-artistic”; celelalte două reviste, „Glasul Coziei” și „Șopârlița”, sunt coordonate de dl. Tiberiu Zamfir. Totodată, dl. Zamfir a făcut un apel călduros către participanți ca să trimită articole către aceste reviste.

Au mai citit din propriile creații:

– ing. Ion Talpoș, proză din „Caietul lui… ”;

– dr. Elena Gavrilă a recitat poeziile: „A început toamna” și „Când măștile”;

– scriitorul Nicolae Ghinoiu, ne-a prezentat „Natura dezlănțuită” și „Calamități”;

– filosoful-scriitor Mihai Călugărițoiu a  prezentat: „Paradigme” și  „Gospodarul”;

– Vasian Mircescu (Mircea Vasii) a recitat: „Mircea Vodă”, „O toamnă”, „Oltul abundă”;

– prof. ing. Gheorghe Gavrilă, a recitat: „Roata” și „Recunoștință”;

– Ioan-Nicuță Lungu a recitat „Sonetul  XlV” din „Menestreliana”.

Spre sfârșitul activității, dl. coleg Tiberiu Zamfir, din postura de cantautor, autoacompaniat la chitară, ne-a oferit un intermezzo muzical: „Lacustra”, pe versurile lui Bacovia, „Nepriceputa” (Coșbuc), apoi pe versuri proprii: „Te iubesc”și „Ostrovul de altădată”.

În urma anunțului dlui. Geantă că următoarea activitate va avea loc în ziua de miercuri, 18 octombrie 2023, ne-am spus: la revedere!

 

Ana Vasile, corespondent „Ziarul de Olt”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *