◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Greenpeace: Plasticul reciclat este mai toxic decât cel nou

Plasticul reciclat poate fi mai toxic și nu reprezintă o soluție pentru poluare, avertizează Greenpeace. Grupul susține că plasticul este incompatibil cu economia circulară

și nu ar trebui considerat o soluție la criza poluării. Organizația citează rezultatele unui raport care reunește cercetări din care reiese că plasticul reciclat este mai toxic decât constituenții săi virgini, alte studii certificând faptul că descompunerea materialelor plastice pentru reciclare împrăștie poluarea cu microplastic în mediu.

Reprezentanții din 173 de țări au convenit anul trecut să dezvolte un tratat obligatoriu din punct de vedere juridic care să acopere „ciclul complet de viață” al materialelor plastice, de la producție până la eliminare, care urmează să fie negociat în următorii doi ani. „Industria materialelor plastice – inclusiv companiile de combustibili fosili, petrochimice și bunuri de larg consum – continuă să propună reciclarea plasticului ca soluție la criza poluării cu plastic. Dar toxicitatea plasticului crește de fapt odată cu reciclarea. Plasticul nu are locul într-o economie circulară și este clar că singura soluție reală pentru a pune capăt poluării cu plastic este reducerea masivă a producției de plastic”, a declarat Graham Forbes, care conduce campania globală a Greenpeace SUA pentru materiale plastice.

Potrivit The Guardian, din anii 1950 au fost produse aproximativ 8 miliarde tone de plastic. Raportul Greenpeace cataloghează cercetări evaluate de colegi și studii internaționale care arată nu numai că doar o mică parte (9%) din plastic este reciclat, ci și că procesul generează concentrații mai mari de substanțe chimice toxice, multiplicându-și potențialul dăunător asupra omului, a sănătății animalelor și a mediului.

Therese Karlsson, consilier științific la Rețeaua Internațională de Eliminare a Poluanților (IPEN), a declarat: „Plasticul otrăvește economia circulară și corpurile noastre și poluează aerul, apa și alimentele. Nu ar trebui să reciclăm plasticele care conțin substanțe chimice toxice. Soluțiile reale pentru criza materialelor plastice vor necesita controale globale asupra substanțelor chimice din materiale plastice și reduceri semnificative ale producției de plastic”.

Se estimează că producția de plastic se va tripla până în 2060. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *