◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro07.09.2024

Kremlinul a triplat bugetul pentru propagandă de la declanșarea războiului din Ucraina

Guvernul Rusiei a triplat finanțarea pentru mass-media de stat pe fondul războiului cu Ucraina, The Moscow Times notând că gradul de propagandă al statului rus a atins cote nemaivăzute de la Uniunea Sovietică încoace. Pentru comparație, finanțarea armatei, care poartă cel mai mare război după cel din Afganistan din anii ’80, a crescut cu doar 11% (la 824 de miliarde de ruble). Cheltuielile cu securitatea națională și agențiile de aplicare a legii au crescut cu 5,6% (până la 501,6 miliarde de ruble), în timp ce cele cu protecția socială a rușilor, ale căror buzunare au fost lovite de un salt record al inflației în ultimii ani, au crescut cu doar 6,5% (1,719 trilioane de ruble).
Între lunile ianuarie și martie, guvernul de la Moscova a alocat din bugetul federal 17,4 miliarde de ruble pentru „mass-media”, potrivit datelor oficiale publicate de ministerul rus al Finanțelor.
Jurnaliștii de la The Moscow Times notează că acestea au crescut de 3,2 ori comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut când bugetul alocat presei de stat a fost de 5,4 miliarde de ruble.
În luna martie a acestui an, după ce „operațiunea militară specială” ordonată de președintele Vladimir Putin pe 24 februarie, guvernul rus a a cheltuit nu mai puțin de 11,9 miliarde de ruble cu canalele sale de propagandă, de două ori mai mult decât în ianuarie și februarie la un loc.
În paralel, Vladimir Putin și-a intensificat în ultimele luni campania de reprimare a presei, Kremlinul închizând ultimele instituții media independente din Rusia, interzicând accesul la principalele platforme de socializare, publicând noi legi împotriva jurnaliștilor care îi sfidează propaganda și insistând să numească războiul o „operațiune militară specială”. „În esență, jurnalismul a fost interzis acum în Rusia”, a afirmat cunoscuta jurnalistă americano-poloneză Anne Applebaum, în emisiunea „Reliable Sources”, difuzată de CNN.
Experții citați de CNN afirmă că avalanșa de propagandă a Moscovei merge pe două principii: poate informațiile false prind, iar dacă nu sunt crezute, cel puțin oamenii sunt „bombardați” cu ele și nu mai caută în altă parte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *