◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro

Odă Albaniei, la Palatul Suțu

Muzeul Municipiului București a găzduit  spectacolul  „Ziua Albaniei la Palatul Suțu”. Într-o clădire superbă, una dintre cele mai vechi reședințe aristocratice din București și unul dintre puținele imobile care au rămas nemodificate de mai bine de 150 de ani, s-a omagiat, prin muzică si poezie, Independenta Albaniei.

Peste câteva zile, în data  28 noiembrie, se împlinesc 110 ani de la  declararea  independenței  Albaniei fata de Imperiul Otoman, prin glasul lui Ismail Qemali la Vlora. În același an, 1912, s-a oficializat și Imnul Albaniei – Hymni i Flamurit (Imnul steagului) pe versurile poetului de origine aromână Aleksander Stavri Denovra. Muzica imnului ii aparține marelui compozitor român Ciprian Porumbescu – cântecul patriotic „Pe-al nostru steag e scris Unire” devenind astfel Imnul național al Albaniei. Deși o țară mică, Albania are o populație formată din oameni frumoși, dârzi, sociabili și inimoși.

Seara a început cu intonarea Imnului Albaniei de către frumoasa soprană Arlinda Morava. La acest eveniment a fost prezent și Excelența Sa dl. Ambasador Ilir Tepelena, care din ianuarie 2015 este reprezentantul Republicii Albania in România, acesta având o lungă carieră diplomatică.

Soprana Arlinda Morava, atașat cultural al Ambasadei Republicii Albania la București, este un reprezentant de marcă al poporului albanez. Aceasta se află în România de la vârsta de 15 ani. Devenind artistă, foarte talentată și îndrăgită de publicul spectator de oriunde, ea a promovat cu succes valorile culturale naționale albaneze, precum si valorile țării noastre. Este implicată în multe proiecte, împreună cu tineri români dornici de afirmare. Relațiile de prietenie și de colaborare pe plan artistic dintre cele două țări sunt sprijinite cu entuziasm de către minunata albaneză.

Alături de  luminoasa soprană, care ne-a fermecat cu piese tradiționale albaneze, a urcat pe scena și fosta prim-solistă a Operei Naționale, mezzosoprana Adriana Alexandru, care cu măiestrie a acompaniat-o la pian, purtându-ne pe aripile muzicii.

Momentele de poezie au fost susținute de Theodora Stanciu, actriță la Teatrul de Comedie, care a recitat poezii din repertoriul unor mari poeți albanezi. Traducerea în limba română a frumoaselor poezii albaneze, recitate de actorii prezenți pe scenă, a fost făcută de marele jurnalist, scriitor și traducător Marius Dobrescu, acesta fiind singurul specialist în limba albaneză agreat de scriitorul Ismail Kadare să-i traducă opera în limba română. Romancierul albanez a declarat despre el că este „cel mai fidel și mai bun traducător” al său.

Invitații speciali ai serii au fost remarcabilii actori Claudia Motea si Marius Bodochi.

Actrița si scriitoarea româno-canadiană Claudia Motea, director artistic al Teatrului NostruM, afiliat UZPR, a vorbit despre implicarea valoroasei soprane albaneze Arlinda Morava în dezvoltarea și promovarea culturală a valorilor artistice ale celor două țări prietene.

Câștigătoare anul acesta a Premiului pentru cea mai bună actriță la Festivalul Monodramei Independente din Brașov, pentru spectacolul multimedia „Brâncuși, Dragostea mea”, în regia semnată de Beatrice Rancea, piesă scrisă de aceeași Claudia Motea, talentata și prolifica artistă a recitat din lirica poetică albaneză contemporană și poezii din creația proprie.

Cu o voce penetrantă si plină de emoție, actorul Marius Bodochi, director artistic al Teatrului Național din București, a impresionat întreaga audiență cu talentul si dăruirea sa. Cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca, Marius Bodochi a jucat în nenumărate filme și piese de teatru pe marile scene ale teatrelor bucureștene și din țară,  fiind laureat cu o multitudine de premii și distincții de-a lungul prodigioasei sale cariere artistice. Menționăm, acum,  cel mai recent premiu obtinut:  Premiul special pentru măiestria artistică și excelență în artele spectacolului la Gala Premiilor Radar de Media, 2022.

Prestația artiștilor a fost răsplătită cu aplauze furtunoase din partea unui public numeros, care a fost alături de strălucitoarea albaneză si invitații săi.

O seară minunată de toamnă târzie, în care muzica și poezia s-au unduit pe acorduri de pian.

 

Mariana-Daniela Bădescu / UZPR

 jurnalist „Cronica Timpului”

Un comentariu pentru “Odă Albaniei, la Palatul Suțu

  1. Traiasca prietenia romano-albaneza! F e l i c i t a r i Mariana-Daniela Badescu pentru elaborarea unei cronici edificatoare asupra desfasurarii unui eveniment exceptional, in care valoroasele artiste Arlinda Morava și Claudia Motea au stralucit la propriu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *