◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro21.06.2024

Europenizare. Noutăți în sistemul bancar

A noua majorare consecutivă a ratei dobânzii

Pe 27 iulie 2023, Banca Centrală Europeană a decis cea de-a noua majorare consecutivă a dobânzii de referinţă, care a urcat la cel mai ridicat nivel din istoria instituţiei, şi a anunţat, de asemenea, că îşi păstrează deschise toate opţiunile: „Consiliul guvernatorilor a decis să majoreze cu 25 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE. În consecinţă, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 4,25%, 4,50% şi, respectiv, 3,75% începând cu data de 2 august 2023”, se arată în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii Consiliului guvernatorilor BCE.

În conferința de presă care a urmat ședinței de politică monetară, șefa BCE, Christine Lagarde, s-a arătat îngrijorată de modul în care eforturile de a aduce inflația sub control afectează economia zonei euro, deja aflată în recesiune tehnică.

 

Furnizarea de informații despre lichidități

În prezent, băncilor li se cere să furnizeze Băncii Centrale Europene (BCE) lunar informaţii, inclusiv despre lichiditate (Cutremur în sistemul bancar: măsura care va schimba radical peisajul în toată Europa (stiripesurse.ro), postat pe 24 iulie 2023): începând cu luna seprembrie 2023, BCE a solicitat băncilor să furnizeze date săptămânale referitoare la lichidităţi, astfel încât să poată efectua verificări mai frecvente asupra capacităţii lor de a evita potenţiale şocuri, pe măsură ce ratele dobânzilor cresc.

Solicitarea BCE a fost motivată de faptul că pieţele financiare sunt încă într-o „fază delicată” din cauza războiului din Ucraina, a inflaţiei mai mari şi a ratelor dobânzilor în creştere rapidă. Toţi aceşti factori pot creşte riscurile de lichiditate şi finanţare, iar BCE este foarte concentrată pe acest lucru în derularea testelor de stres şi altore procese de supraveghere aflate în curs…

 

„Retail Banking Monitor 2023”

În perioada 2021-2023, clienții au beneficiat de creșterea ratelor dobânzilor, de efectele proceselor de transformare și de proiectele de digitalizare. Acesta este rezultatul raportului „Retail Banking Monitor 2023”, realizat de firma de consultanță PwC (Zinsanstieg treibt Gewinne der Privatkundenbanken | Nachrichten.at, postat pe 17 iulie 2023: în primele 6 luni din 2023, volumul depozitelor și împrumuturilor în băncile private europene a crescut în medie cu patru procente față de primele 6 luni din 2022, iar vânzările deservicii bancare au crescut cu opt procente. A existat o creștere semnificativă a profitului operațional de 18 la sută. Potrivit studiului, instituțiile financiare din Europa se descurcă bine și față de cele din SUA: câștigurile medii pentru băncile din SUA au crescut cu 6 la sută, în timp ce pentru băncile australiene au fost un minus de 7 la sută.

Factorii care aduc venituri mai mari băncilor europene sunt taxele bancare mai mari, comisioanele percepute și creșterile ratei dobânzii. Patru din cinci bănci de retail și-au crescut profiturile în perioada 2018-2023 transformându-și modelul de afaceri și de operare. Au crescut și profiturile per client – în Austria de la 229 de euro în 2022, la 292 de euro în primele 6 luni din 2023. Elveția este lider în Europa (cu o creștere de 426 euro profit pe client), urmată de Belgia (361 euro profit/client) și Europa de Nord (Danemarca, Finlanda, Norvegia, Suedia – cu câte 322 euro/client, fiecare). „Condițiile-cadru pentru băncile private europene sunt mai favorabile decât au fost de mult timp. Instituțiile bancare ar trebui să folosească fereastra actuală de recuperare a ratei dobânzii pentru transformarea necesară în vânzări”, spune Hendrik Bremer, partener la PwC Strategy Austria. Aceasta înseamnă, de exemplu, interacțiunea cu clienții pe toate canalele și realizarea unor produse bancare mai ușor de înțeles, mai simple și mai accesibile. Cu toate acestea, dezvoltarea sistemului bancar nu ar trebui să ascundă faptul că și băncile resimt presiunea costurilor. În medie, în Europa, băncile cu clienți privați și-au închis aproximativ 15 la sută din sucursale în 2021, iar potrivit studiului, în Austria a fost închise 10 la sută din sucursalele bancare care nu au înregistrat profit.

În medie, băncile din UE au obținut un profit operațional cu 18% mai mare în 2022, față de 2021, iar vânzările au crescut cu 8 la sută. În compensație, prin scăderea interesului privat pentru activitatea bancară în perioada strategiei, băncile europene au închis în medie 15% din sucursale în 2021, în vremea pandemiei de Covid 19..

PwC Strategy Austria recomandă băncilor să folosească acum această poziție de pornire favorabilă pentru schimbări ulterioare. Băncile trebuie să interacționeze mai activ cu clienții lor și să facă produsele „mai ușor de înțeles, mai simple și mai accesibile”, a declarat Hendrik Bremer, partener PwC Strategy Austria.

 

 

Emilian M. Dobrescu, UZPR

Edith Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială

Foto: Steve Buissinne/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *