◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Relatarea din teren poate contracara dezinformarea despre războiul din Ucraina

Creșterea rapidă a acoperirii internetului și utilizarea rețelelor sociale, un mare succes al progresului digital, a creat un teren eficient pentru răspândirea dezinformării și a știrilor false despre război. Potrivit OCDE, 75% dintre ucraineni folosesc internetul, iar 89% din populație este acoperită de tehnologia mobilă 3G.

Potrivit Fondului european pentru mass-media și informații (EMIF), o posibilă abordare pentru a contracara dezinformarea cu privire la războiul din Ucraina este crearea unei rețele de instituții media și jurnaliști care acoperă conflictul de pe teren și de a se asigura că aceștia se conectează cu profesioniștii din mass-media, cu părțile interesate și cu factorii de decizie din UE. Procedând astfel, ar sprijini vocile jurnaliştilor locali, echipând factorii de decizie din UE cu informaţii mai fiabile pentru a explora schimbările în dinamica geopolitică pe care le-a adus conflictul, potrivit EURACTIV.

Crearea unei astfel de rețele ar putea popula mediul social media, care a fost principalul hub de difuzare a știrilor false, cu conținut mai fiabil, obiectiv și imparțial. În consolidarea colaborării dintre instituțiile de presă și jurnaliștii care acoperă conflictul de pe teren, acțiunile la nivel local, regional și național ar putea deveni mai eficiente.

O acoperire demnă de încredere a consecințelor conflictului asupra politicii UE ar consolida acțiunea la nivelul UE. Comisia specială pentru interferența străină a Parlamentului European a subliniat necesitatea de a se dezvolta o voce mai distinctă și mai centralizată cu privire la Ucraina. Potrivit Parlamentului, numirea unui singur purtător de cuvânt al UE cu sarcina unică de a comunica despre război și de a răspunde la narațiunile și dezinformările care vin din Rusia ar putea fi un pas către combaterea răspândirii informațiilor false despre război. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *