◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

MICHELANGELO, MESAJE SUBTILE ÎN SCULPTURA SA

La unele din excepționalele sculpturi ale lui Michelangelo întâlnim un lucru ciudat. Ne referim la statuia Pieta din bazilica Sfântul Petru din Vatican, la care între incisivii centrali ai lui Hristos, Michelangelo a sculptat un dinte care se suprapune peste cei doi incisivi.

Pieta o reprezintă pe Sfânta Fecioară Maria care îl ține pe genunchi pe Hristos care fusese crucificat.
Se știe că Michelangelo avea o mare pasiune pentru anatomie și în acest caz nu putem vorbi despre o eroare. Cu siguranță există o explicație.

Avea 23 de ani când a sculptat Pieta din bazilica Sfântul Petru. Mai târziu, va mai sculpta încă două. Pieta a fost sculptată în mai puțin de un an.

În anul 1972, în ziua de Paște, un dezechilibrat mental a lovit sculptura cu un cuțit de 15 ori, distrugându-i nasul Sfintei Maria. Pieta a fost restaurată și în prezent, este protejată de un geam blindat.

În momentul restaurării, specialiștii au descoperit în palma mâinii stângi a Pieţei monograma lui Michelangelo. Liniile din palmă formează un M.

Peste 500 de ani, statuia a păstrat acest secret. Această statuie este singura operă semnată de Michelangelo. Pe banda veșmântului Pietei este scris, Michelangelo Bounarotti Florentinul, a sculptat-o. Statuia a fost realizată dintr-un singur bloc de marmură. Specialiștii au observat trei lucruri care ies din canoanele artei de a sculpta.

Se observă o disproporție între cele două personaje. Corpul mamei este mult mai mare ca cel al fiului, iar genunchii mamei formează un soclu pentru Hristos.

Mama pare a fi la fel de tânără ca și fiul. Specialiștii susțin că Michelangelo a adus un omagiu Mariei și virginității sale care o face să rămână tânără. Un al treilea anacronism este faptul că fiul, are un al 33 lea dinte, între cei doi incisivi centrali. Să fie o eroare?

În multe din operele sale întâlnim acest lucru. Specialiștii susțin că Michelangelo a dorit să strice simetria. Implantul acelui dinte s-a făcut cu bună știință.

Mai puțin de 1% din populația mondială are acest al 33 lea dinte. Ca o explicație, unii critici de artă consideră că acest dinte simbolizează răul lumii pe care Hristos l-a acumulat în scurtul lui pasaj pe Pământ.

Cel de al 33-lea dinte a fost numit dintele răului și semnifică neputința noastră de a-l înțelege pe Dumnezeu.

efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *