◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.04.2024

Renumitul jurnalist Ihar Karnei, arestat de regimul din Belarus

Autoritățile din Belarus au arestat un jurnalist renumit, Ihar Karnei, care a scris anterior pentru Radio Europa Liberă/Radio Liberty (RFE/RL), acesta cel mai recent episod într-o represiune de ani împotriva figurilor opoziției, jurnaliștilor independenți și activiștilor pentru drepturile omului.

Asociaţia Jurnaliştilor din Belarus a declarat că Ihar Karnei, în vârstă de 55 de ani, a fost arestat în capitala țării, Minsk. Apartamentul său a fost percheziţionat, iar poliţia a confiscat telefoane şi computere, a declarat fiica sa, Polina, pentru Associated Press.

Autoritățile nu au oferit nicio explicație pentru arestare și percheziții. Cu toate acestea, RFE/RL a fost etichetat ca extremist în Belarus, iar lucrul cu acest organism media sau difuzarea conținutului său se pedepsește cu până la șapte ani de închisoare.

Cel mai vechi și influent grup pentru drepturile omului din Belarus, Viasna, a raportat că jurnalistul a fost plasat în centrul de detenție preventivă Akrestina, renumit pentru condițiile dure și tortura aplicată deținuților. Potrivit organizației, nici avocații, nici membrii familiei nu au acces la Karnei.

Jurnaliștii și activiștii din Belarus se confruntă cu o represiune pe scară largă de la votul din august 2020, în urma căruia a obținut un al șaselea mandat mandat președintele Lukașenko. În urma alegerilor, care au fost considerate frauduloase de opoziție și de Occident, Belarus a fost marcat de proteste masive, dintre care unele au atras peste 100.000 de oameni.

Autoritățile au răspuns cu o represiune brutală – peste 35.000 de persoane au fost arestate, mii au fost bătute de poliție în timp ce erau în arest, iar zeci de organizații neguvernamentale și instituții de presă independente au fost închise, potrivit The Guardian. Un total de 36 de jurnalişti sunt după gratii în Belarus.

Karnei a fost reținut de mai multe ori în timp ce acoperea protestele. Spre deosebire de mulți dintre colegii săi, el a rămas în Belarus, în ciuda represiunii. (redacția UZPR)

Foto: unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *