◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.04.2024

Puterea presei începe în studenție. Două anchete au generat demisii la vârf

Rezultatele unor articole publicate de organizațiile de știri conduse de studenți la două dintre cele mai importante universități din SUA au evidențiat puterea presei studențești independente.

 

Un antrenor faimos și un președinte de universitate, înlăturați

Daily Northwestern, care acoperă Universitatea Northwestern din Evanston, Illinois, și Stanford Daily au condus, ambele, investigații asupra comportamentului personalităților cheie ale universității, ducând la demisii și concedieri importante. Cele două reportaje și scandalurile rezultate, care au făcut titluri naționale, subliniază rolul pe care mass-media studențească îl joacă în jurnalismul responsabil.

La Northwestern, acuzațiile de rasism în cadrul programului fotbal, după cum a relatat prima dată de The Daily Northwestern, au dus la înlăturarea antrenorului de fotbal Pat Fitzgerald – membru venerat al comunității de atletism, potrivit thehill.com.

Președintele Universității Stanford, Marc Tessier-Lavigne, om de știință renumit, a anunțat planul de a demisiona, după ce un comitet special al universității independente a constatat că nu a corectat suficient informațiile inexacte din lucrările de cercetare. Comitetul a fost comandat după o investigație publicată de ziarul Stanford Daily, condus de studenți, în toamna anului trecut. Articolele Stanford Daily au condus la o analiză de luni de zile, realizată de către o firmă externă, care a constatat că, deși Tessier-Lavigne nu s-a implicat în mod specific în publicarea cercetărilor frauduloase, „manipularea datelor de cercetare” a existat în lucrările pe care le-a scris. „Cred că este destul de clar că fără relatarea noastră, acest raport nu ar fi apărut. Mai mult decât orice, pentru mine, acest lucru ar trebui să ridice discuția despre valoarea jurnalismului studențesc. Dacă îți place un loc, iar eu chiar iubesc Stanford, vrei să-l faci mai transparent”, a declarat Theo Baker, editor de investigații la The Stanford Daily, fiul reporterului New York Times Peter Baker.

 

Dezvăluirile studenților, scandal național

La Northwestern, impactul relatărilor studenților a fost rapid. Fitzgerald a fost concediat de școală la doar câteva zile după ce The Daily Northwestern a publicat relatări ale jucătorilor de fotbal de la universitate care au susținut că au fost supuși hărțuirii pe scară largă și abuzurilor rasiste în timpul mandatului antrenorului.

Studenții jurnaliști din spatele poveștii-bombă au spus că au fost contactați de un denunțător, pe care l-au intervievat și care i-a condus la alți membri ai programului de fotbal care au fost supuși unor presupuse maltratări similare.

Povestea, care s-a bazat pe surse anonime, a câștigat rapid atenția națională, iar un grup de foști jucători a anunțat că l-au angajat pe proeminentul avocat pentru drepturile civile Ben Crump, pentru un posibil litigiu împotriva școlii. The Daily Northwestern a anunțat că a fost intentat un proces împotriva universității. „Știam că este o poveste mare, dar nu sunt sigur că ne-am dat seama cât de mare va fi la nivel național”, a declarat Nicole Markus, editorul The Daily Northwestern, la podcastul media sportiv al jurnalistului Richard Deitsch. (redacția UZPR)

Foto: Scott Graham/Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *