◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.04.2024

Mircea Nicolau: „În primul rând sunt jurnalist din pasiune”

IOAN VASIU: Am înțeles de pe o rețea de socializare că sunteți jurnalist cultural. Vă rog să detaliați puțin această calitate.

MIRCEA NICOLAU: În primul rând sunt jurnalist din pasiune. Este un hobby. Rar se întâmplă să câștig bani din ceea ce scriu. Așa cum scrie în dicționar, domeniile jurnalistice se pot clasifica astfel: cultural, politic, economic, social, științific, sportiv. Având în vedere că, de peste 13 ani, scriu despre muzica pop/ușoară românească și divertismentul din acea perioadă, activitatea mea aparține de domeniul cultural. Încă un motiv pentru care m-am apucat de scris a fost lipsa de informații despre marii artiști ai noștri. La acea vreme se găseau foarte puține date pe internet. Astfel, am început o muncă de cercetare migăloasă, care încă nu s-a terminat, la diverse biblioteci și instituții de cultură. Presa acelor ani oferă date exacte, precise, de care am nevoie pentru materialele pe care le scriu.

I.V.: Când și unde ați debutat ca jurnalist?

M.N.: Am debutat cu adevărat pe 2 august 2010, pe siteul www.topromanesc.ro, unde scriu de 13 ani. Site-ul a fost creat pe 20 ianuarie 2010, de către jurnalista Ioana Matfeev, care îmi este și o bună prietenă. Ea a fost cea care m-a încurajat să scriu. Ca să o citez pe Ioana, „site-ul a încercat de-a lungul timpului să respecte spiritul emisiunii Top Românesc, realizată la Radio România Actualități, de către Titus Andrei, adică să promoveze muzica românească de calitate, indiferent de generațiile muzicale şi să susțină artiștii români”. De atunci și până în prezent am publicat peste 100 de materiale ample, despre muzica ușoară/pop românească din anii ’60, 70, ’80, ’90.

I.V.: Știu că sunteți un apropiat al unor renumiți artiști și compozitori. Amintiți, vă rog, numele unora dintre ei.

M.N.: Am avut marea șansă să cunosc foarte mulți artiști români de marcă. Toți îmi sunt dragi. Îi admir și îi respect. Este o mare diferență între admiratori și fani. Țin totuși să menționez două artiste datorită cărora am început să scriu. Corina Chiriac, pe care o admir de la vârsta de 2 ani, și regretata Mihaela Runceanu.

I.V.: De când sunteți membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România?

M.N.: Sunt membru UZPR din 2020. Am avut marele noroc să-l cunosc pe regretatul jurnalist Doru Dinu Glăvan, cel care a fost președintele acestei intituții. Nici acum nu-mi vine să cred că nu mai este printre noi. Dumnezeu să-l odihnească!

I.V.: Ce proiecte aveți pentru viitorul mai apropiat sau mai îndepărtat?

M.N.: Am foarte multe proiecte pentru viitor. Eu lucrez ca traducător/interpret și ghid de turism. Am în lucru multe materiale care, din cauza meseriei mele de bază, sunt încă în stadiul de proiect. Sper să le duc la capăt, cât mai repede.

I.V.: Ce alte hobby-uri aveți?

M.N.: Așa cum v-am scris, meseria de jurnalist este un hobby. Mai am și altele, cum ar fi literatura, filmul, teatrul, călătoriile, etc.

I.V.: Vă rog pedumneavoastră să alegeți cuvintele pentru finalul acestui scurt interviu.

M.N. : Nu pot să închei acest interviu fără a vă mulțumi, stimate domn Ioan Vasiu, pentru că v-ați gândit la mine și mi-ați propus acest interviu. Încă o dată, vă mulțumesc și vă doresc mult succes în activitatea dumneavoastră!

Interviu de Ioan Vasiu /UZPR

Un comentariu pentru “Mircea Nicolau: „În primul rând sunt jurnalist din pasiune”

  1. Din interviul scurt dar concis, poți remarca pasiunea lui Mircea Nicolau pt cercetare, pt a descoperi și a dezvălui valori culturale românești , ce nu trebuiesc uitate !
    Din câte știe, ar putea avea o rubrica interesantă, la orice revistă sau jurnal cultural de actualitate !

    Te felicit pt toată munca migăloasă, făcută cu atâta dăruire !
    Iti mulțumesc pt tot ce ai făcut pt mine dragă Mircea !
    Maria Mitrache Bokor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *