◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.04.2024

„Greek Watergate”: 92 de „ținte”, printre care și jurnaliști, ascultate ilegal

Autoritatea independentă pentru protecția datelor din Grecia a anunțat că au fost trimise peste 350 de SMS-uri legate de programul de spyware Predator și 92 de persoane au fost identificate ca „ținte”. Scandalul interceptărilor telefonice din Grecia – în care telefoanele unor politicieni, jurnalişti şi oameni de afaceri au fost ascultate ilegal – a zguduit politica în ţara mediteraneană de mai bine de un an, dar totuşi nimeni nu a fost tras la răspundere.

Guvernul neagă orice implicare și insistă că este la curent doar cu supravegherea pe canalele legale, ale serviciilor secrete. Linia oficială de replică a guvernului este că orice activitate spion ilegală are loc „de la persoane la persoane”.

Când scandalul a izbucnit, în iulie 2022, șeful biroului premierului grec și șeful serviciilor secrete și-au dat demisia.

SMS-uri pentru cei vizați prin… platforma de vaccinare anti-COVID

În declarația sa detaliată, Autoritatea a subliniat că a constatat că au fost trimise peste 350 de SMS-uri – unele dintre ele prin intermediul platformei electronice de vaccinare a statului în timpul pandemiei – către potențiale „ținte” Predator.

Autoritatea a explicat că până acum a reușit să identifice 92 de ținte. Potrivit rapoartelor de presă, unul dintre ei a fost Artemis Seaford, un fost manager Facebook cu sediul în Grecia. „Se dovedește în cel mai oficial mod că a fost o operațiune coordonată, de interceptare sistematică a datelor personale ale unui mare număr de ținte”, susține opoziția într-un comunicat citat de EURACTIV.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Christian Wigand, a spus că executivul comunitar urmărește îndeaproape evoluțiile: „Comisia și-a exprimat o poziție cu privire la utilizarea programelor spion și, de asemenea, a luat măsuri”. Wigand a declarat, pe 21 decembrie, că executivul UE a trimis scrisori către toate statele member, prin care solicită informații despre utilizarea programelor spion de către autoritățile naționale și cadrul legal care reglementează această utilizare: „Pe baza răspunsurilor, lucrăm în prezent la o cartografiere a situației din statele membre și examinăm interacțiunea cu legislația UE. Comisia a acoperit, de asemenea, utilizarea programelor spion, acolo unde este relevant, în Raportul 2023 privind statul de drept”. (redacția UZPR)

Foto: Maxim Ilyahov/Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *