◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro30.04.2024

RSF cere retragerea acuzațiilor la adresa unui jurnalist malaezian cercetat pentru… publicarea unei cărți

Jurnalistul și editorul Kean Wong a fost reținut și este în prezent investigat pentru publicarea unei cărți în 2020, care a fost cenzurată din cauza coperții sale controversate. Organizația Reporteri fără frontiere (RSF) solicită autorităților malaeziene să pună capăt acestei proceduri abuzive.

Reținut inițial pentru 24 de ore, jurnalistul este cercetat în prezent de Departamentul de Investigații Criminale (CID) al poliției și ar putea fi acuzat de „răzvrătire” – infracțiune pedepsită cu trei ani de închisoare – pentru că a publicat o carte despre politică internă în ianuarie 2020, care a fost interzisă de către guvern. „Prin lansarea unei anchete împotriva acestui jurnalist, autoritățile malaeziene abuzează în mod clar de puterea lor și transmit un semnal îngrijorător comunității media din țară. Îndemnăm autoritățile să renunțe imediat la această anchetă”, punctează Cédric Alviani, director al Biroului RSF Asia Pacific.

Cartea editată de Wong se concentrează pe politica internă a Malaeziei și a fost interzisă de guvern la șase luni de la lansare, sub pretextul că pe coperta sa este prezentă o caricatură a stemei naționale.

Wong, colaborator la BBC, The Economist și ABC, este și co-fondatorul Centrului Malaezian pentru Jurnalism Independent (CIJ). Recent se întorsese în Malaezia după ce a lucrat și a trăit în Australia timp de aproximativ  30 de ani.

Într-o declarație citată de rsf.org, directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent (CIJ), Wathshlah G. Naidu, spune că „arestarea lui Kean Wong după trei ani de la publicarea cărții demonstrează angajamentul statului de a suprima capacitatea publicului de a se informa și de a se pronunța”.

În ciuda unei îmbunătățiri generale a situației libertății presei în Malaezia în ultimii ani, jurnaliștii independenți și mass-media rămân ținte frecvente ale autorităților. Țara

ocupă locul 73 din 180 în Indexul mondial al libertății presei RSF 2023. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *