◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

„Nu le este frică”. Studenții la Jurnalism
fac anchete răsunătoare…

O industrie de știri care și-a pierdut locurile de muncă și este atât de supusă provocărilor încât nu mai pare să atragă pe nimeni dă la iveală, totuși, material de presă de excepție și de forță, realizate de studențui la Jurnalism. În ultimul an, tinerii jurnaliști au produs investigații care au condus la demisia președintelui Universității Stanford, concedierea antrenorului de fotbal al Universității Northwestern și o imagine a împușcăturilor de la o școală atât de relevantă, încât l-a determinat pe un jurnalist veteran să spună: „Nu am văzut niciodată o primă pagină mai bună.”

Adesea neplătiți, există studenți care țin flacăra profesiei vie cu un jurnalism demn de remarcat.  „Jurnalismul este un bun public și atrage oameni care doresc să se afle în serviciul celorlalți”, explică Theo Baker, student în doi ani de la Universitatea Stanford, ale cărui povești despre cercetarea științifică defectuoasă au determinat o investigație universitară și, în final, demisia lui președintelui Marc Tessier-Lavigne. Munca lui Baker i-a adus un premiu George Polk în jurnalism, prima dată când această distincție a onorat munca unui ziar independent condus de studenți.

Interviul exploziv al cotidianului Daily Northwestern cu un fost jucător de fotbal a fost cheia concedierii antrenorului principal Pat Fitzgerald.

Cotidianul Columbia Daily Spectator, din New York, a efectuat o anchetă de luni de zile care a găsit condiții de muncă toxice în cadrul departamentului de siguranță publică al universității Harvard.

„Studenții îi trag la răspundere pe oamenii de la putere. Nu le este frică, sapă adânc și sunt într-adevăr la înălțimea valorilor și principiilor jurnalismului, fiind, de asemenea, și studenți cu normă întreagă”, spune Jackie Alexander, director al mass-media studenților de la Universitatea din Alabama-Birmingham.

Charles Whitaker, decanul școlii de jurnalism Medill din Northwestern, a recunoscut că a fost „incredibil de mândru de ceea ce au făcut studenții”.

Potrivit apnews.com , la Stanford, povestea lui Baker despre Tessier-Levigne a fost doar un aspect al investigațiilor complexe pe care le-a desfășurat despre lumea cercetării academice, aprecierea impresionantă care a urmat la final ascunzând de fapt multe presiuni: „Am fost chemat în afara cursurilor pentru a se afla despre amenințarea cu acțiuni legale. O altă amenințare urâtă cu proces a venit a doua zi după Crăciun – profesorii mă trageau deoparte pentru a spune că erau impresionați de munca mea, dar le era frică să fie văzuți în public cu mine”, afirmă studentul, care adaugă că a fost hărțuit – inclusiv cu apeluri telefonice furioase, la miezul nopții. Practic, Baker a spus că a fost amenințat chiar înainte de facultate, deoarece este fiul a doi jurnaliști cunoscuți, Peter Baker de la The New York Times și Susan Glasser de la The New Yorker. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *