◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.04.2024

Criptarea puternică, apărarea jurnaliștilor în fața supravegherii

Criptarea end-to-end este esențială pentru capacitatea jurnaliștilor de a-și proteja sursele confidențiale și materialele de știri. De aceea, Fundația pentru Libertatea Presei și organizația Americans for Prosperity au reunit un grup de experți din lumea afacerilor, a prevenirii violenței domestice și a jurnalismului pentru a discuta cu membri ai Congresului SUA despre motiovele pentru care contează atât de mult criptarea pentru atât de mulți oameni diferiți.

Unul dintre acești experți este Susan McGregor, cercetător asociat la Data Science Institute, al Universității Columbia și co-președinte al Centrului său pentru Date, Media și Societate. În cadrul unui interviu acordat freedom.press, specialistul a detaliat pe marginea felului în care criptarea îi poate apăra pe jurnsliști de supraveghere:  „Criptarea acceptă toate tipurile de relatare. Fie că este vorba de reporteri care acoperă alegerile locale și de stat, practicile agricole și de muncă sau o redacție mai mică, criptarea și tehnologiile care o folosesc eficient sunt esențiale pentru a securiza comunicările jurnaliștilor cu sursele și între ei. Pe lângă faptul că este importantă pentru protejarea informațiilor pe care jurnaliștii le au din toate tipurile de surse, criptarea este esențială pentru a ne asigura că informațiile și comunicațiile din cadrul organizațiilor de știri sunt, de asemenea, păstrate în siguranță. Din păcate, există un număr tot mai mare de exemple de tactici agresive folosite împotriva organizațiilor de știri care fac investigații locale importante, iar criptarea este crucială pentru a le permite să își protejeze munca. Unii susțin că ar trebui să existe o așa-numită ușă din spate, care să le permită forțelor de ordine să acceseze mesajele criptate end-to-end în situații de urgență sau pentru anchete penale care îndeplinesc un anumit prag. Dar acesta este de fapt doar un alt termen pentru… cheie. Iar problema cu mai multe chei este că este posibil ca oricare dintre ele să cadă mai ușor în mâini greșite. Deși ar fi grozav dacă am avea încredere că aceste chei suplimentare vor fi accesibile doar persoanelor potrivite la momentul potrivit, realitatea este că chiar și chei foarte valoroase de acest tip au fost furate în trecut. Deși există modalități de a proteja comunicațiile de la sursa jurnaliștilor fără criptare, rezultatul ar fi o relatare și mai puțin eficientă la nivel local și regional, deoarece efortul și costul relatării în siguranță ar crește dramatic, iar multe povești importante pur și simplu nu ar fi posibile. Adevărul este că nu poți folosi cu adevărat nicio tehnologie digitală în siguranță fără criptare, așa că pierderea criptării puternice ar elimina practic relatarea eficientă”. (redacția UZPR)

Foto: Gerd Altmann/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *