◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.04.2024

Corupția devoalată de ancheta unui jurnalist ucis pentru munca sa, confirmată de o investigație internațională

Două organizații de jurnalism de investigație au scos la iveală dovezi despre care spun că validează afirmațiile de corupție făcute de un reporter columbian care a lansat un videoclip în care își prezicea propria moarte din mâna celor pe care i-a expus. „Dacă vrei să mă omori, omoară-mă. Dar îți voi spune direct: nu mă vei reduce la tăcere”, arată jurnalistul Rafael Moreno, în timpul unui videoclip de 37 de minute, care a fost difuzat în direct pe Facebook în iulie 2022 și în care condamna presupusa deturnare de bani publici în Columbia.

Morenă știa că materialele sale de presă îl făceau vulnerabil, iar predicția lui sumbră s-a dovedit a fi corectă: un bărbat înarmat l-a ucis, într-un bar din orașul Montelibano, din nordul Columbiei. Nu au fost efectuate arestări.

Cu nouă zile înainte de moartea sa, Moreno declara pentru Forbidden Stories – un colectiv jurnalistic care protejează munca reporterilor aflați în pericol – că credea că firmele de construcții extrag ilegal nisip și rocă din râul Ure, din nordul Columbiei.

Forbidden Stories and Cuestion Publica, organizație columbiană de jurnalism de investigație, cu sediul la Paris, a publicat recent un raport despre care afirmă că validează afirmațiile lui Moreno.

Ca răspuns la o solicitare privind libertatea de informare, Custodio Acosta Urzola, primarul din San Jose de Ure a declarat că a semnat contracte cu mai multe companii de construcții pentru a repara drumuri, relatează Forbidden Stories. Cel puțin una dintre aceste companii este investigată de o agenție regională de mediu, Corporacion Autonoma de los Valles del Sinu y del San Jorge, acuzată de „extracție din albia râului”.

 

„Uciderea jurnalistului nu va ucide povestea”

Potrivit voanews.com, Laurent Richard, fondatorul Forbidden Stories, a declarat că înainte să fie ucis, Moreno a contactat colectivul pentru a-i cere să-i continue munca „dacă i s-ar întâmpla ceva”: „Suntem un consorțiu internațional a cărui misiune este de a continua munca jurnaliștilor uciși. Uciderea mesagerului nu va ucide mesajul. Uciderea jurnalistului nu va ucide povestea”.

Richard a spus că este la latitudinea autorităților să decidă dacă vor acționa pe baza celui mai recent raport al Forbidden Stories.

Moartea lui Moreno arată o dată mai mult riscurile cu care se confruntă jurnaliștii din Columbia pentru a dezvălui adevărul într-o țară bântuită de violență de zeci de ani.

Provincia în care a locuit este de-a lungul rutei traficului de droguri în națiunea sud-americană. Scandalurile de corupție și tulburările civile au persistat în Columbia chiar și după un acord de pace, din 2016, între guvern și Forțele Armate Revoluționare din Columbia (FARC). Jurnaliştii care încearcă să demaște faptele de corupție rămân expuși riscului – din 1977, 165 de jurnalişti au fost ucişi – cinci anul trecut – conform Fundaţiei pentru Libertatea Presei, cu sediul în Bogota. (redacția UZPR)

Foto: Engin Akyurt/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *