◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro27.04.2024

Artista Antonina Sofia Sociu, o prezență relevantă la Paris

Artista Antonina Sofia Sociu a reușit să se afirme încă de la primele sale apariții scenice, de la primele sale expuneri prin modul în care stăpânește mijloacele plastice, subsumându-le unui mesaj filozofic profund. Plasticiana a reușit să surprindă aspecte ale vieții dintr-o perspectivă care reușește să îmbine într-un mod original și ingenios analiza psihologică cu transpunerea estetică a temelor profunde pe care le evidențiază în creația sa.

Aventuroasa și fascinanta sa călătorie la Paris, unde a expus în luna septembrie a reliefat personalitatea acestei artiste care a reprezentat prin expoziția sa o surpriză deosebit de plăcută pentru publicul de acolo prin prezentarea unor lucrări inspirate și revelatoare prin concept și realizare plastică.

„Călătoria mea, spre şi dinspre Paris, într-un camper car de 3,5 tone, 7 m lungime, 3,2 m înălţime, mi-a dezvăluit laturi ale mele la care şi acum privesc cu exuberanţă şi mândrie. Uneori este nevoie doar de o călătorie cu sufletul deschis pentru a descoperi resursele nebănuite de inspirație și putere care zac în interiorul nostru. Astfel, Parisul a fost pentru mine nu doar un oraș fermecător în care mi-am expus lucrările, ci și o metaforă puternică a transformării personale, o lecție despre a nu-mi sacrifica autenticitatea pentru a satisface așteptările altora sau pentru a mă conforma unor tipare prestabilite. Parisul mi-a întărit ideea de a-mi exprima cu curaj propria viziune și de a-mi urma pasiunile în deplină armonie cu sinele meu autentic.  Am expus cu inima plină de recunoștință. Seria de tablouri pe care am simţit-o visceral şi am numit-o „Devenire”, prezentată parţial la Paris, cu pânze în care mă regăsesc în fiecare pensulă și fiecare nuanță, este începutul călătoriei mele artistice, serie ce aduce în prim plan ecouri ale pasiunii sufletului meu neîmblânzit.” – a declarat artista Antonina Sofia Sociu.

Reflexivă, dar și de o mare sensibilitate spirituală, artista surprinde și incită privitorul la rândul său la reflexie prin creațiile sale în care se exprimă printr-un demers de tip expresionist abstract, în care experiențele personale sunt reliefate printr-o conectare totală și sintetizate în etape până când acestea capătă acea universalitate ce le conferă semnificație și valoare.

Dublată de o structură poetică, artista are capacitatea de a vedea dincolo de învelișul exterior al aparențelor, sondând universul interior al tuturor aspectelor relevate până la cele mai mici detalii în dorința sa de a esențializa și a reda verosimilitatea sensurilor posibile.

Artista trăiește cu intensitate momentul creației desprins din pura experiență ca formă de cunoaștere autentică, iar dorința sa de a o împărtăși este transmisă prin fiecare dintre lucrările sale.

Lucrări ca „Fantezie pasională”, „Monolog”, „Renăscut în abis”,„Acceptare”, „Extazul feminităţii” sau „Suflet neîmblânzit” sunt creații tulburătoare prin forța de expresie și mesaj. Ardoarea, misterul,  pasiunea care devin forța motrice pentru creație și explorare, introspecția în care sufletul se regăsește în dialogul cu el însuși, puterea de a renaște din haosul incertitudinilor constituie, așa cum însuși artista Antonina Sofia Sociu mărturisește pune în evidență conectarea cu propria sursă de liniște și armonie obținută prin acest proces de transformare terapeutică pe care îl reprezintă pictura.

Din punct de vedere stilistic putem observa în pictura artistei o veritabilă euritmie a semnelor  și simbolurilor, precum și esențializarea unor idei sau arhetipuri, traversări rafinate, imperceptibile de la o zonă picturală la alta, o ritmare a câmpului imagistic în consonanță cu firea sa poetică, maniera în care scenele din câmpul grafic sunt rezolvate admirabil în structura imaginii. Artista raționalizează proiectarea mentală asupra pânzei, transferând emoția într-un mod subtil  în spațiul imaginii create.

Prin explorare, analiză și  auto-descoperire artista demonstrează că se poate ajunge la regenerarea ființei umane prin redescoperirea propriului potențial creator în raport cu cunoașterea sensurilor vieții.

La Paris creațiile sale au impresionat și uimit un public rafinat și cu un ochi exersat în zona artei plastice tocmai prin sinceritatea demersului plastic și al trăirilor, prin maniera de realizare dar și prin spiritul său de artistă complexă care a reușit să își contureze un stil și să își susțină la nivel conceptual viziunea.

Întregul demers al plasticienei Antonina Sofia Sociu reprezintă o pledoarie pentru reliefarea rolului artei ca formă de regenerare a ființei umane în urma provocărilor sau experiențelor complexe ale existenței, pentru bucuria de a învinge suferința și a contempla frumusețea din jurul nostru.

Speranța Ștefănescu

 critic de artă

 

2 comentarii pentru “Artista Antonina Sofia Sociu, o prezență relevantă la Paris

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *