◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro

Media digitale și reacția în fața crizelor suprapuse

 

Ce impact au avut războiul din Ucraina, criza costului vieții și o pandemie asupra media digitale? Cel mai recent raport Reuters arată pe de o parte dorința de a plăti pentru știri avizate, în timp ce, pe de altă parte, evitarea știrilor crește.

Raportul de știri digitale de referință publicat de Institutul Reuters pentru Studiul Jurnalismului (RISJ), cea mai cuprinzătoare pătrundere în tendințele pieței media digitale, analizează peisajul media din 46 de țări.

Războiul din Ucraina, impactul de durată al pandemiei, preocupările legate de influența marilor companii de tehnologie și acum criza costului vieții au schimbat toate perspectivele față de precedentul document, notează journalism.co.uk.

Nic Newman, unul dintre principalii autori ai raportului, a extras câteva repere relevante, care descriu locul în care se află industria media digitale acum.

Evitarea știrilor. În Marea Britanie, aproape jumătate dintre cetățeni (46%) spun că evită adesea sau activ știrile, ceea ce este aproape dublu față de cifra din 2017. Un sondaj ulterior ca răspuns la războiul din Ucraina a arătat că evitarea știrilor a crescut mult mai puternic în țările mai apropiate de conflict, precum Polonia și Germania. „Oamenii se simt neputincioși în fața acestor probleme globale uriașe și complexe, pentru că nu pot face nimic personal în privința asta. Așa că unii oameni pur și simplu se opresc”, explică Newman.

Criza costului vieții și al… abonamentelor. Războiul din Ucraina a adus o nouă creștere a abonamentelor, The Telegraph numără peste 500.000 de abonați digitali, urmat de The Times și Sunday Times, cu aproximativ 400.000. The Guardian și Financial Times au atins recent 1 milion de abonați digitali. Cu toate acestea, doar nouă la sută dintre oamenii din Marea Britanie plătesc pentru știri online – net în urma mediei pieței din SUA. Cu o criză reînnoită a costului vieții, multe redacție se tem că abonamentele lor sunt prea mult pentru cititorii care strâng cureaua. Aproape zece procente dintre abonați afirmă că se vor lipsi de aceste abonamente, cel puţin în 2022. „Cheia este să păstrăm oamenii și să menținem valoarea medie a clienților cât mai mare posibil, iar atunci când ajungem într-o perioadă economică mai însorită, să mergem spre creștere. Cred că aceasta va fi o problemă cu adevărat semnificativă pentru companiile media în următorii câțiva ani”, detaliază Newman.

Rețelele sociale și bătălia pentru generația Z. Publicul generației Z este mult mai sceptic decât generațiile anterioare cu privire la știrile pe care le vede pe ecrane. „Această generație tânără este diferită; definește știrile în mod diferit și reprezentanții săi sunt mai puțin interesați de subiectele tradiționale, precum politica, și sunt modelați mai mult de aspectul social al știrilor”, punctează Newman. Peste o treime dintre persoanele de 18-24 de ani din Marea Britanie spun că rețelele sociale sunt principala lor sursă de știri. trebuie să muncească mai mult pentru a găsi și a câștiga acest grup de audiență.

Concurența podcastingului. Creșterea explozivă a podcasting-ului este o realitate. În Marea Britanie, 25% dintre respondenții incluși în raportul Reuters au ascultat podcasturi lunar, o creștere cu trei puncte procentuale față de anul precedent. Aceste platforme își aduc și propriile niveluri de abonament, așa că redacțiile trebuie să se gândească la prioritățile lor când vine vorba de venituri, achiziții de audiență și date. Acest spațiu caută să devină mult mai competitiv.

Declinul videoclipului. În 2022, va fi o surpriză pentru unii că videoclipul rămâne în urmă ca alegere. În Marea Britanie, 71% din audiență preferă să citească știrile, în comparație cu doar șase la sută care preferă videoclipuri. Această tendință este aceeași pe majoritatea piețelor, țările cu preferință pentru videoclipuri rămânând Filipine, Mexic și Peru. „Jurnaliștii ar trebui să nu abandoneze textul, este baza”, recomandă Newman.

Dezinformarea rămâne o bătaie de cap. Pandemia a adus cu ea îngrijorări cu privire la ceea ce este real sau fals online și nu s-a întâmplat mai nimic pentru a schimba acest scenariu: oamenii care spun că folosesc în principal rețelele sociale ca sursă de știri sunt mai îngrijorați (61%) decât cei care nu le folosesc. În Europa, subiectul în care dezinformarea a fost cea mai răspândită a fost COVID-19.

Diferențe puternice între generații în ceea ce privește rolul jurnaliștilor. Raportul Institutului Reuters indică faptul că există diferențe generaționale foarte clare cu privire la modul în care jurnaliştii ar trebui să se comporte online. Cu cât este mai tânăr consumatorul de știri, cu atât tinde să creadă că jurnaliştii ar trebui să se poată exprima liber pe canalele lor de socializare.

Cu cât consumatorul de știri este mai în vârstă, cu atât consideră că ar trebui doar să „se rezume la fapte”. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *