◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

„Săptămâna neagră” a jurnalismului internațional

Jurnaliştii sunt din ce în ce mai mult vizaţi de asasinate, iar crimele sunt doar semnul cel mai dramatic al unei perspective sumbre pentru libertatea presei.
Cu zece zile înainte de a fi asasinată în fața unui magazin mexican, Yesenia Mollinedo a observat doi urmăritori pe o motocicletă. „Știm unde locuiești, cățea!”, a avertizat-o unul dintre ei pe jurnalista care este directorul unui post de știri online numit El Veraz. De mai bine de un an, Mollinedo, în vârstă de 45 de ani, a încercat să ridice din umeri ceea ce spera să fie amenințări goale menite să reducă la tăcere poveștile pe care le-a publicat despre crime în orașul de coastă Cosoleacaque. Ea și-a schimbat în mod repetat numărul de telefon, în încercarea de a scăpa de intimidare, scrie The Guardian. Dar recent, în timp ce jurnalista ieșea dintr-un magazin împreună cu o colegă, asasinii au tras asupra lor 16 focuri care aveau să pună capăt vieții ambelor femei.
Două zile mai târziu, corespondentul Al Jazeera, Shireen Abu Akleh, un observator veteran al conflictului israeliano-palestinian, era împușcată în față în timp ce acoperea un raid militar. A doua zi, o jurnalistă chiliană în vârstă de 29 de ani, Francisca Sandoval (foto), a murit după ce a fost împușcată în cap în timp ce reflecta protestele de la începutul lunii.
Moartea atâtor jurnaliști într-un interval atât de scurt a stârnit un val de revoltă internațională.
Robert Mahoney, directorul executiv al Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ), a spus că fiecare dintre împușcături a fost distinctă și a avut loc în circumstanțe diferite: „Dar există un fir comun aici, și anume că în 2022 am văzut o creștere șocantă a numărului de jurnalişti ucişi.
Este foarte dificil să stabilim o legătură directă între oricare dintre aceste crime, cu excepția faptului că a devenit – și cred că devine – mai periculos să faci jurnalism independent”.
O parte din creșterea acestor vărsărilor de sânge este rezultatul izbucnirii războiului din Ucraina, unde cel puțin șapte jurnaliști au murit de la invazia Rusiei, din 24 februarie. Creșterea uimitoare a crimelor din Mexic, unde militanții locali spun că 11 jurnaliști au fost asasinați din ianuarie, comparativ cu șapte anul trecut, a contribuit, de asemenea, la creșterea globală. „Este o cenzură prin armă”, a spus Mahoney despre valul de crime organizate în țara din America Latină al cărei președinte, Andrés Manuel López Obrador, a fost acuzat că a încurajat violența împotriva profesioniștilor mass-media, cu retorica sa populistă.
Președintele CPJ, Jodie Ginsberg, a declarat că acoperirea protestelor a devenit, de asemenea, din ce în ce mai periculoasă pentru jurnaliști. „Jurnaliştii nu mai sunt ucişi în focul încrucişat: sunt din ce în ce mai mult vizaţi”, spune Ginsberg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *