◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Transparența proprietății, reglementare digitală, protecția surselor, interzicerea programelor-spion. Legea privind libertatea presei, în prim-planul Președinției suedeze a Consiliului UE

Președinția suedeză a Consiliului UE pregătește dezbateri despre modul în care Legea privind libertatea presei va consolida sectorul mass-media, cum va completa cadrul de reglementare actual și despre obstacolele rămase. Miniștrii europeni vor participa la o reuniune a Consiliului Educație, Tineret, Cultură și Sport pe 16 mai, cu Legea europeană pentru libertatea presei pe ordinea de zi. Proiectul de lege are scopul de a stimula transparența proprietății și de a proteja pluralismul mass-media în Europa.

Potrivit unei note pregătitoare citate de EURACTIV, Grupul de lucru Audiovizual și Media, un organism tehnic al Consiliului, va prezenta un raport de progres. „Acesta va servi scopului de a informa miniștrii cu privire la stadiul în care ne aflăm și va fi,

de asemenea, conceput ca punct de plecare pentru dezbaterea politică ministerială care este menită să  deschidă calea către atingerea unei abordări generale sub Președinția suedeză, se arată în nota pregătitoare.

În timpul întâlnirii, miniștrii ar trebui să aprobe modificările introduse până acum în text și să ofere îndrumări politice cu privire la aspectele cruciale ale dosarului.

Președinția suedeză dorește să abordeze consolidarea sectorului mass-media și să îi ajute pe jurnaliști să lucreze în mod independent, precum și completările cadrului UE de reglementare digitală, pentru a echilibra mai bine noile servicii online și mass-media care produc conținut.

Odată cu nota pregătitoare, un text suplimentar vizează prevederile care acoperă utilizarea programelor spion împotriva furnizorilor de servicii media și protecția surselor jurnalistice. Concret, această formulare suplimentară prevede că guvernele UE ar trebui să asigure protecția efectivă a surselor jurnalistice și ar trebui să se abțină de la obligarea instituțiilor de presă sau a jurnaliștilor să le dezvăluie. Textul include, de asemenea, o completare la prevederile împotriva utilizării programelor spion. De asemenea, Președinția suedeză prevede măsur severe împotriva folosirii  de programe spion împotriva furnizorilor de servicii media, a familiilor sau angajaților acestora, cu excepția cazului în care este justificat de la caz la caz în numele securității naționale sau ca parte a unei investigații asupra unei infracțiuni grave – infracțiunea ar trebui să fie una dintre cele prevăzute de legislația europeană și să fie pedepsită în țara respectivă a UE cu o pedeapsă privativă de libertate. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *