◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Susținere prin lege pentru jurnaliștii din Oregon

Știrile locale sunt esențiale pentru democrație și au nevoie de sprijinul statului pentru a continua, au declarat susținătorii unei propuneri legislative din statul american Oregon.

House Bill 2605 ar plăti pentru un centru de resurse pentru a acorda subvenții de urgență și sprijin jurnaliștilor și redacțiilor locale și ar crea un grup de lucru care ar produce un raport până în noiembrie 2024 despre starea industriei jurnalismului din Oregon și recomandări pentru potențiale schimbări de politică sau finanțare.

Inițiatorul proiectului de lege, Khanh Pham, din Portland, a declarat pentru Capital Chronicle că a iubit întotdeauna jurnalismul – a fost redactor-șef al ziarului său de liceu și stagiar de știri înainte de a deveni politician: „Democrația depinde de un public informat. În vidul lăsat de aceste mass-media locale, vedem că dezinformarea umple acel vid, ceea ce este foarte distructiv pentru coeziunea comunității și discursul democratic”.

Două comitate rurale din estul Oregonului, Sherman și Wheeler, au fost clasificate drept „deșerturi de știri”, deoarece nu au niciun ziar într-o bază de date din 2020 produsă de Hussman School of Journalism and Media de la Universitatea din Carolina de Nord. Alte cincisprezece județe – Benton, Crook, Gilliam, Grant, Harney, Hood River, Jefferson, Klamath, Lake, Morrow, Polk, Tillamook, Union, Wallowa și Wasco – au un singur ziar, potrivit sursei.

Chiar și în zonele care au mai multe ziare, numărul jurnaliștilor care lucrează a scăzut considerabil în ultimul deceniu. La nivel național, numărul angajaților redacțiilor – reporteri, editori, fotografi și videografi – a scăzut cu 26% între 2008 și 2020, potrivit unei analize a Centrului de Cercetare Pew.

Un raport din 2022 de la Centrul de jurnalism Agora al Universității din Oregon arată că aproape un sfert din județele din Oregon riscă să devină deșerturi de știri și include interviuri cu editori despre modul în care se luptă să acopere ceea ce se întâmplă în comunitățile lor.

Senatorul Sara Gelser Blouin, deputat-Corvallis, a declarat că reducerile de personal la cele două ziare locale, Corvallis Gazette-Times și Albany Democrat Herald, i-au îngreunat treaba ca legislator, întrucât se bazează pe acoperirea știrilor locale pentru a ști ce se întâmplă în district, mai ales în timpul sesiunii legislative potrivit ijpr.org.

Proiectul de lege prevede acordarea de granturi Centrului de Jurnalism Agora și Fondului pentru Jurnalismul Rural din Oregon, pentru a facilita centrul de resurse pentru jurnalism local și pentru a distribui resurse pentru a sprijini reportajele în stat. Acest lucru ar putea lua mai multe forme, inclusiv susținererea redacțiilor mici să dezvolte sau să actualizeze site-uri web sau buletine informative, să formeze reporteri sau să facă tranziția la un model nonprofit.

Susținătorii proiectului de lege arată că suma inițială a granturilor, de 1,5 milioane de dolari, este o estimare timpurie. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *