◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Inteligența artificială poate salva timp prețios pentru relatare jurnaliștilor profesioniști

Dezbaterea privind utilizarea tehnologiei AI în jurnalism se aprinde tot mai mult după lansarea revoluționarului Asistent ChatGPT, aflat în prezent în faza de previzualizare a cercetării. „Pentru jurnaliști și organizațiile de știri, acest tip de salt în capacitatea tehnologică prezintă aproape la fel de multe dileme și întrebări etice (dacă nu mai multe) câte posibilități și oportunități. Și acesta se simte ca un salt mare”, punctează Joe Amditis, director adjunct la Centrul pentru Media Cooperative de la Universitatea Montclair, din SUA.

Potrivit niemanlab.org, acest tip de tehnologie ar putea avea impact asupra organizațiilor de știri locale mici și mijlocii – în special pe cele cu mai puțin de cinci angajați cu normă întreagă. Abilitatea de a genera rapid documente, instrucțiuni, ghiduri și diferite elemente ale infrastructurii interne le-ar putea economisi editorilor de știri independenți o cantitate mare de timp și efort. Generarea instantanee de rezumate ale ședințelor și documentelor publice, crearea de tweet-uri și postări sociale din știri, elaborarea de scenarii pentru emisiunile de știri, chiar și sugerarea diferitelor variante ale titlurilor – toate cu un singur click – ar schimba jocul pentru organizațiile de știri care sunt legate de oameni și resurse. Același lucru este valabil și pentru generarea de facturi, solicitări de înregistrări publice și chiar e-mailuri de informare de bază. „Acesta este mai mult timp care ar putea – și ar trebui – să fie petrecut relatând sau interacționând cu membrii comunității. Ar putea ajuta, de asemenea, să facă mai accesibil conținutul de știri locale pentru persoanele cu dizabilități. Ca să nu mai vorbim de implicațiile capacității ChatGPT de a genera cod folosind intrări în limbaj natural. Cere-i să facă ceva și va face”, adaugă Amditis. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *