◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Nordul Italiei va avea prima structură tip hotspot pentru migranți

După o creștere majoră a sosirilor de migranți, guvernul Italian a aprobat primul hotspot pentru migranți și refugiați din nordul Italiei. Friuli Venezia-Giulia va fi prima regiune din nordul Italiei care găzduiește un hotspot pentru migranți și refugiați.

În primele patru luni ale anului 2023, FVG a înregistrat o creștere cu 180% a numărului de refugiați și migranți sosiți de pe „Ruta Balcanilor”. Hotspot-ul, speră guvernul, va ajuta regiunea să facă față mai bine sosirilor.

Italia a introdus pentru prima dată hotspot-uri în 2015, de comun acord cu Comisia Europeană, pentru a aborda sosirile mari de migranți și refugiați pe coastele sudice ale țării. Până în acest moment, ele erau localizate doar în orașele sudice Lampedusa, Trapani, Pozzallo și Taranto. „Obiectivul este de a oferi asistență inițială în hotspot, dar apoi să îi îndepărtezi pe cei care ajung neregulat. Hotspot-ul va avea, de asemenea, un centru de detenție și repatriere. Repatrieri vor fi efectuate pentru cei care vin din țări sigur’, cu o procedură accelerată”, a declarat președintele regional Fedriga, citat de ziarul triestean Il Piccolo. „Hotspot-urile funcționează într-o manieră complicată… procedura în sine creează o situație de acces dificil la procedura de azil și evaluarea individuală a situațiilor persoanelor aflate în tranzit, întrucât primul răspuns este reținerea persoanelor înainte de analizarea cazurilor individuale”, susține Caterina Bove, avocat și membru al Asociației pentru Studii Juridice asupra Imigrației, citată de BalkanInsight.

La 30 martie 2023, Curtea Europeană a Drepturilor Omului, CtEDO, a condamnat Italia pentru abordarea sa de tip hotspot într-un caz care implică patru cetățeni tunisieni reținuți în Lampedusa. Potrivit hotărârii, Italia a încălcat interdicția tratamentelor inumane și degradante, a detenției arbitrare și a expulzărilor colective. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *