◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.07.2024

Serata „Eminescu, Jurnalistul” 14 ianuarie 2019

Sub Zodia lui Eminescu – 14 ianuarie 2019

În prag de 15 ianuarie, ziua de naștere a poetului național Mihail Eminescu, zi de comemorare a 169 de ani de la naștere, declarată Zi Națională a Culturii Române are loc prima serată în noul an 2019, moderată de Rodica Subțirelu, redactor șef al publicației ”Cronica Timpului”. Actuala serată este, în principal, dedicată celei mai complexe personalități a culturii române. Salutând publicul fidel al seratelor, reunit la Centrul Cultural al Sectorului 2, doamna Rodica Subțirelu urează cele de cuviință la început de an, mulțumește gazdei dna Elena Scurtu, coordonatoarea centrului, invitând-o să adreseze asistenței cuvântul domniei Sale. De asemenea, moderatoarea Rodica Subțirelu menționează auditoriului recentul eveniment din 11 ianuarie, sărbătorirea Centenarului Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, cu acest prilej fiind dezvelită o placă memorială pe str. Constantin Mille la nr.4, în sala în care s-a semnat actul de constituire a primei uniuni a gazetarilor profesioniști, în prezența a numeroși jurnaliști din toate generațiile, de la principalele televiziuni,  radio, jurnale și alte publicații sub imperativul generos al unirii și colaborării.

Prezent la Serată, invitat să salute audiența, președitele U.Z.P.R., Doru Dinu Glăvan, comunică proiectele pe care le are în vedere la acest început de nou Centenar al Uniunii, menționând, printre altele, inițierea Convorbirilor jurnalistice, ocazie prin intermediul căreia jurnaliștii seniori pot împărtăși din experiența lor mai tinerilor membri ai breslei.

Respectând convenția inițială ca la începutul fiecărei serate să-i fie dat cuvântul lui Mihai Eminescu – jurnalistul, alegerea fragmentului propus de Miron Manega este din articolul ”Studiu asupra situației”, publicat la ”Timpul” în februarie 1880. Pentru a potența valoarea deosebită a acestei serate la moment aniversar, moderatoarea citește o creație proprie din volumul de poezii ”De ce te ascunzi în tăcere?…” apel, invocare, chemare a lui Eminescu ca eminență de moralitate, de protecție, de salvare…

În continuarea seratei este prezentată poeta, scriitoarea și traducătoarea de limbă franceză doamna Paula Romanescu, deținătoare a numeroase premii de poezie, distinsă cu ”Meritul Cultural în Grad de Cavaler”, fiind invitată să-și susțină contribuția ”O posibilă recitire Eminescu”, un elegant și generos elogiu adus marelui creator național, întocmit și prezentat oral, fără nici un suport material, emoționant prin dedicația autoarei- momente de înaltă prestație literară.

Un alt invitat de excepție, scriitorul Lucian Ciuchiță, licențiat în cibernetică, doctor în științe, se dedică scrisului de peste douăzeci de ani, fiind apreciat nu doar în țară ci, de asemenea, în Franța, Belgia și Statele Unite. Domnia sa își susține punctul de vedere asupra statutului scriitorului, în zilele noastre când ritmul tot mai alert al vieții favorizează superficialitatea, rabatul la calitate, concurența neloială, o cursă a promovării nonvalorii. Scriitorul Lucian Ciuchiță a ales să nu facă o analiză searbădă cu date cu statistici ci, mai curând, o confesiune a creatorului de bună credință în misiunea scriitorului de a fi onest față de sine însuși, față de cititor, cu convingerea că aceasta este calea corectă a succesului adevărat, în care harul, măiestria exprimării, cultivarea limbajului ales sunt instrumentele literaturii de valoare. Autorul ne-a anunțat în finalul expunerii că urmează să-și lanseze o carte în Franța pe care și-a tradus-o el însuși.

În continuare, istoricul și editorul Viorel Speteanu, prezintă un expozeu interesant și documentat asupra familiei lui Alexandru Ioan Cuza – Prințul Unirii, urmând a aniversa curând 160 de ani de la înfăpuirea Micii Uniri a celor două Principate Moldova și Țara Românească, la 24 ianuarie 1859, un prim pas spre Marea Unire ce se va realiza în 1918 și-n amintirea acelei prime încercări realizate de Mihai Viteazul în 1601. Expunerea este detaliată, conținând multiple date și amănunte, dovedind pasiunea cu care își slujește domeniul de expertiză.

La final, precum ne-a obișnuit moderatoarea, serata  a fost asezonată cu momente culturale interpretative, doamna Subțirelu Rodica fiind și animatoarea Teatrului NostruM, care își argumentează momentul artistic pregătit citându-l pe Ion Ionescu Bucovu, care suținea, că ”dacă Eminescu nu ar fi fost un mare poet și un pasionat ziarist, atunci categoric că ar fi rămas la prima lui dragoste, teatrul, și ar fi devenit un mare actor, pentru că încă din copilărie a fost atras de mirajul scenei”. Astfel, echipa Teatrului NostruM, realizează un montaj bazat pe cugetări și aforisme eminesciene, înserând fragmente din poeziile marelui poet, serata încheindu-se în satisfacția participanților de a fi cunoscut personalități culturale autentice, un adevărat ajun cultural înaintea Zilei Culturii Naționale, 15 ianuarie, care a fost sărbătorită la Ateneul Român, ceremonie organizată sub auspiciile Academiei Române.

Clementina Timuș / UZPR

Un comentariu pentru “Serata „Eminescu, Jurnalistul” 14 ianuarie 2019

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *